Inicia
SegurCaixa Adelas

El consum de soda, associat a problemes de comportament en nens

 

L'estudi (The Fragile Families and Child Wellbeing Study) dóna suport a recerques prèvies que deien que el fet de consumir aquestes begudes gasoses s'associava amb autoagressions, depressió i, fins i tot, amb intents suïcides en adolescents.

Desenvolupament del treball

Els investigadors van estudiar les dades d'una mostra formulada per 2.929 menors, el 52% nens i el 48% nenes. D'acord amb els resultats, el 43% dels nens d'uns 5 anys consumia almenys una beguda gasosa per dia i el 4% bevia més de quatre refrescos d'aquestes característiques a diari. Els nens que tenien per hàbit ingerir quatre o més refrescos al dia van presentar el doble de probabilitats d'estar involucrats en mals comportaments que els que no en bevien cap, i també van tenir més problemes d'atenció.

Quina és la validesa científica de l'estudi?

Ja que l'estudi es basa en associacions, no afirma rotundament que el consum de refrescos sigui l'única causa dels problemes de conducta, tot i que sí que dóna suport a aquesta possibilitat. Per aclarir aquest supòsit, els investigadors van tenir en compte també factors sociodemogràfics, episodis de depressió materna, l'existència de violència de gènere en la família i el possible empresonament dels pares. El vincle entre les begudes de soda i el mal comportament es va continuar mantenint, fins i tot després de considerar aquestes possibles causes.

Altres dades que cal tenir en compte

No obstant això, perquè l'afirmació de l'estudi fos més sòlida, els autors havien d'haver considerat altres factors, com el nivell de sucre a la sang: és possible que els nens amb un nivell més baix de sucre a la sang tinguin la necessitat de beure més refrescos, i que aquest baix nivell sigui la causa del mal comportament i no pas l'excés de refrescos. De la mateixa manera, futurs estudis en aquesta línia haurien d'analitzar l'efecte sobre el comportament de les begudes gasoses com la cafeïna (relacionada àmpliament amb la manca de son i la impulsivitat a l'hora d'assumir riscos), el xarop de blat de moro (d'alt contingut en fructosa), aspartam, benzoat de sodi i àcid cítric.

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas. Apunta't als serveis de Prevenció i Plans de Cures​ que t'interessin.