Inicia
SegurCaixa Adelas

Consumir alcohol en excés triplica el risc de demència

 

La llista de trastorns relacionats amb el consum excessiu d'alcohol (establert en sis gots o més al dia per als homes i en quatre gots o més al dia per a les dones) continua creixent. Als problemes hepàtics, cardiovasculars i de càncer, ara s'hi suma la demència. D'acord amb un estudi fet per l'Inserm (Institut Nacional de Salut i Recerca Mèdica de França) en col·laboració amb investigadors canadencs a través del grup de recerca QalyDays, consumir alcohol en excés s'associa a una triplicació del risc de demència en general, i amb una duplicació del desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer en particular. D'acord amb aquest descobriment, l'alcohol es convertiria en un factor de risc important en la prevenció d'aquesta afecció.

Com s'ha fet l'estudi?

Per estudiar l'associació entre l'alcoholisme i la demència, l'equip de treball va partir de dades d'hospitalitzacions que s'havien fet a França entre els anys 2008 i 2013. Els investigadors van identificar 31,6 milions d'adults hospitalitzats durant aquests anys, 1,3 milions dels quals s'havien vist afectats de demència, mentre 950.000 havien consumit alcohol en excés (el 85 % presentava dependència a aquesta substància). Després d'excloure els casos de demència atribuïbles a una patologia ben identificada, els investigadors van constatar que el 57 % de les persones amb demència prematura (anterior als 60 anys) i un 8 % de les persones que patien de demència a partir dels 65 anys, també presentaven un consum d'alcohol excessiu. Les taxes d'alcoholisme entre els adults hospitalitzats van ser d'un 6,2 % per als homes i d'un 1,5 % per a les dones.

Amb tres vegades més de risc de demència

D'acord amb les dades analitzades, el fet de consumir alcohol en excés està clarament associat a una triplicació del risc de demència i una duplicació del risc de la malaltia d'Alzheimer. Després de considerar altres factors de risc de demència, els investigadors pensen que cal considerar l'alcohol com un factor de risc per a la demència modificable, fins i tot més important que el tabaquisme o la pressió arterial alta.

Un altre risc associat a l'alcohol

Tal com ens explica Carole Dufouil, directora de recerca de l'Inserm i coautora principal de l'estudi juntament amb Michael Schwarzinger, director del Traslacional Health Economics Network (THEN) i investigador afiliat a l'Inserm: "Pensem que l'alcohol pot precipitar l'aparició d'aquestes malalties i accelerar-ne la progressió, per l'augment dels danys estructurals i funcionals al cervell, tot i que els possibles i nombrosos mecanismes que les causen encara no estan ben definits. Un cop més, aquest estudi qüestiona els perills de l'alcohol i suggereix que el fet d'establir mesures preventives addicionals podria ajudar a reduir el risc de demència i el seu cost financer i social".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Inserm


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin