Inicia
SegurCaixa Adelas

El cor de les dones pateix amb les penes

 

Avui dia sembla que s'hagin descobert totes les causes de malaltia cardíaca. Se sap que el tabac i la hipertensió són perjudicials per al cor i, també, que els factors psicosocials poden causar problemes a aquest òrgan tan important. Un nou estudi, presentat en l'última reunió anual de la Societat de la Menopausa d'Amèrica del Nord (NAMS, per les sigles en anglès), que ha tingut lloc a Filadèlfia de l'11 al 14 d'octubre, posa en evidència de quina manera les experiències traumàtiques poden afectar la salut vascular i, en última instància, les malalties del cor.


Investigant la tristesa

Les malalties del cor són una de les causes principals de mort entre les dones. D'acord amb l'American Heart Association, als Estats Units cada minut la mare, l'esposa, la filla o la germana d'algú es mor per una causa relacionada amb malalties cardíaques. Fins ara, no hi havia gaires investigacions sobre l'impacte de les experiències traumàtiques en la salut vascular com a precursor de malalties cardíaques. Tampoc no hi havia gaire documentació sobre aquesta associació en la menopausa, quan el risc de malaltia cardíaca augmenta de manera natural, juntament amb el deteriorament de la funció endotelial (l'endoteli és el revestiment intern del cor i els vasos sanguinis).


Com s'ha fet l'estudi?

En aquest estudi a 272 dones no fumadores perimenopàusiques i postmenopàusiques, els investigadors van tractar de demostrar si el fet de viure més experiències traumàtiques a la vida estava relacionat amb una funció endotelial pitjor, independentment de les característiques demogràfiques, d'altres factors de risc de malaltia cardíaca, dels nivells d'estradiol i dels antecedents d'abús infantil. El resultat va ser que les dones que van informar d'un nombre més gran d'experiències traumàtiques (tres o més) tenien una funció endotelial més pobre, la qual cosa les feia més susceptibles a un incident cardíac. Els autors de l'estudi van definir experiències traumàtiques com ara l'assetjament sexual, la mort d'una criatura, trobar-se en un accident automobilístic, patir un desastre natural o ser copejat o assaltat.


Els factors psicosocials també són importants

D'acord amb l'autora principal de l'estudi, la doctora Rebecca Thurston, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Pittsburgh, "Aquests descobriments subratllen la importància dels factors psicosocials, com l'exposició al trauma, en el desenvolupament del risc de malaltia cardíaca entre les dones de mitjana edat". JoAnn Pinkerton, directora executiva de NAMS, afegeix: "A causa del gran percentatge de dones postmenopàusiques afectades per malalties del cor, aquest és un estudi important que ha de recordar als professionals mèdics la necessitat d'examinar exhaustivament la història de qualsevol dona més enllà de preguntar-li senzillament sobre la seva salut física".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

North American Menopause Society (NAMS)​


Millora en salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció d'interès.