Inicia
SegurCaixa Adelas

El cor dels infants pateix amb els maltractaments

 

Patir maltractaments i problemes seriosos durant la infància està relacionat amb un risc més elevat de desenvolupar malalties cardiovasculars a l'edat adulta.

 

Un nou informe científic de l'Associació Americana del Cor publicat a la revista Circulation afirma que els infants i els adolescents que pateixen maltractaments i assetjament escolar, presencien actes de violència o s'enfronten a altres adversitats, són més propensos a desenvolupar malalties cardiovasculars a l'edat adulta. Les dades que reflecteix l'informe es basen en la revisió d'una recerca científica publicada en una sèrie de revistes mèdiques revisades per experts.

 

Els maltractaments es "transformen" en obesitat, hipertensió arterial i diabetis del tipus 2

La investigació documenta una relació estreta entre les experiències adverses durant la infància i l'adolescència i una probabilitat més elevada de desenvolupar factors de risc com ara l'obesitat, la hipertensió arterial i la diabetis de tipus 2 abans que altres persones que no hagin viscut cap experiència adversa. Aquests factors de risc augmenten la probabilitat de desenvolupar malalties i afeccions cardíaques i vasculars a l'edat adulta.

 

Els infants estan més exposats als maltractaments

Shakira Suglia, presidenta del grup encarregat de redactar l'informe i la professora associada d'epidemiologia a la Universitat Emory d'Atlanta (Geòrgia, EUA), ha declarat: "La verdadera tragèdia és que les criatures són les primeres que estan exposades a aquestes experiències traumàtiques. Estem parlant d'infants i adolescents que pateixen maltractaments i abusos sexuals, i que presencien actes de violència. Desgraciadament, les conseqüències negatives d'aquestes vivències no s'acaben quan finalitza el succés, sinó que s'allarguen durant molts anys més". Gairebé el 60 % dels estatunidencs afirmen que han patit alguna adversitat durant la infantesa.

 

Un vincle no gaire clar

Tot i que hi ha proves que assenyalen que les reaccions conductuals, mentals i biològiques a l'augment de l'estrès semblen tenir un paper important en el desenvolupament d'anomalies cardiovasculars i metabòliques, els autors de l'estudi encara no han sabut determinar de quina manera l'adversitat pot estimular aquests problemes de salut. Les reaccions no gaire saludables a l'estrès (com ara fumar o menjar en excés) poden ser la causa del risc més elevat que té aquest grup de desenvolupar malalties cardiovasculars i diabetis. Se sap que l'estrès infantil recorrent i crònic augmenta el risc que criatures i adolescents pateixin depressió, ansietat i trastorns afectius, fet que els porta a tenir comportaments no gaire saludables, que sovint desemboquen en malalties cardiovasculars i metabòliques. Els brots repetitius o els nivells crònicament alts d'estrès podrien alterar el funcionament i el desenvolupament immunitaris, metabòlics, nerviosos i endocrins normals.

 

Altres factors que cal considerar

No tots els infants que creixen enfrontant-se a adversitats desenvolupen malalties cardíaques o vasculars. Aquesta conclusió assenyala l'existència d'una sèrie de factors biològics, ambientals, culturals i socials que poden ajudar a reduir el risc i a prevenir el desenvolupament de malalties. Tal com apunten els investigadors, si es continua investigant per entendre millor aquests factors, algun dia podrem desenvolupar estratègies preventives.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

American Heart Association​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin