Inicia
SegurCaixa Adelas

El cor necessita que et moguis

 

Estudis previs associen el fet d'estar-se molt de temps assegut a desenvolupar malalties com la hipertensió, la hipercolesterolèmia o la diabetis, i també que augmenti la mortalitat. Una nova investigació, feta per un equip de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), en col·laboració amb l'IMDEA Alimentació i el CIBER d'Epidemiologia, ha volgut comprovar la quantitat de temps que s'està assegut està relacionada amb la mortalitat per causes cardiovasculars entre els adults més grans de 65 anys.

 

Com s'ha fet l'estudi?

A l'estudi hi van participar 2.657 persones de 65 anys o més, 1.682 de les quals eren dones, que el 2001 i el 2003 van informar del temps que s'estaven assegudes cada dia. Totes van ser seguides durant una mitjana de més de nou anys per saber-ne la causa de la mort. Després de comprovar aquestes dades, els investigadors van descobrir que, en comparació amb les persones que informaven ser consistentment sedentàries, les que van mantenir uns nivells baixos de sedentarisme tenien un 33 % menys de risc de morir per un motiu cardiovascular.

 

Cada hora asseguts fa augmentar el risc de mort per motiu cardiovascular un 6,4 %

L'equip d'investigació estima que cada augment d'una hora diària de temps assegut està associat a un augment del 6,4 % de la probabilitat de morir per causes cardiovasculars. "Comprovem, a més, que la gent gran que feia prou activitat física i que reduïa el temps d'estar-se asseguda tenia un 48 % menys de probabilitat de morir per malalties cardiovasculars, davant de les persones grans inactives i consistentment sedentàries", concreta David Martínez-Gómez, coautor de l'estudi.

 

El moviment, un aliat del cor adult

Aquest estudi suggereix que, si s'aconseguís que la gent gran mantingués un nivell adequat d'activitat física i limitessin el temps que s'estan asseguts, les morts per causes cardiovasculars es podrien reduir de manera considerable. Segons Verónica Cabanas-Sánchez, autora principal d'aquest treball, "el temps que passem asseguts és un factor de risc important de mortalitat cardiovascular entre la gent gran. Això no obstant, l'epidèmia del sedentarisme no tan sols afecta la salut d'aquestes persones. En projectes anteriors hem comprovat que el sedentarisme s'associa a factors de risc cardiovascular també entre nens i adolescents, fins i tot respecte del seu rendiment acadèmic. Per tant, hem de ser capaços de trobar estratègies efectives que provoquin un canvi sobre els estils de vida de tots els segments de la població", afegeix l'experta.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin