Inicia
SegurCaixa Adelas

El dolor crònic: la discapacitat més comuna

 

Els resultats d'una recerca feta per científics de l'Institut Hospital del Mar de Recerques Mèdiques (IMIM), sobre la influència de nou trastorns físics i mentals en la discapacitat de la població adulta europea, posen de manifest que el 15 % dels europeus d'entre 18 i 65 anys que han presentat un episodi de discapacitat, parcial o total, durant el darrer mes, havia manifestat que patia dolor crònic.

 

Com s'ha fet l'estudi?

El treball ha analitzat dades de 13.666 adults registrats a la Iniciativa Mundial d'Enquestes per a la Salut Mental, que pertanyen a 10 països europeus agrupats en tres regions diferents: centre-oest (Bèlgica, França, Alemanya, Holanda i Irlanda del Nord), sud (Portugal, Espanya i Itàlia) i centre-est (Bulgària i Romania). Els investigadors han recollit dades sobre diversos trastorns mentals i físics i sobre el nombre de dies de discapacitat total i parcial associats. Finalment, també han comparat la prevalença dels trastorns i els dies de discapacitat associats. Segons els resultats, gairebé 1 de cada 10 europeus (el 9,5 %) assegura que ha patit almenys un dia de discapacitat total el darrer mes, és a dir, s'ha sentit incapacitat totalment per dur a terme l'activitat diària, mentre que el 18 % ha manifestat que ha patit alguna classe de limitació parcial.

 

El dolor crònic, la depressió i l'ansietat

D'acord amb els resultats, els trastorns mentals i físics contribueixen en el 62,6 % dels casos de discapacitat total i en el 46,6 % dels casos de discapacitat parcial dels europeus. Encara que els resultats de la macroenquesta revelen diferències significatives entre les diverses regions, el dolor crònic es perfila com la raó de discapacitat més comuna. Aquest problema, l'ansietat i la depressió expliquen al voltant de la meitat dels casos de limitació total del centre-oest (46,3 %) i del sud d'Europa (53,8 %). Al centre-est del continent, les causes de discapacitat principals són el dolor crònic, les malalties cardiovasculars i la migranya o el mal de cap (48 %). L'ansietat i la depressió també tenen un pes important sobre la discapacitat: al centre-oest d'Europa la causa principal de discapacitat total és l'ansietat, present en el 21,8 % dels participants a l'estudi. La segueixen el dolor crònic (15,6 %) i altres dolències físiques (17,9 %). En el cas del sud del continent, on hi ha Espanya, la principal malaltia associada a la incapacitat total és la depressió, present en un de cada quatre casos (24,4 %), seguida de l'artritis (16,9 %) i l'ansietat (16,8 %).

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin