Inicia
SegurCaixa Adelas

L’efecte “io-io” de les dietes

 

​Una nova recerca de les universitats d'Exeter i Bristol suggereix que les dietes molt baixes en calories generen a l'organisme la necessitat d'incrementar les reserves de greixos i, per tant, augmenten la gana. Aquesta conclusió podria explicar per què els qui fan dietes baixes en calories solen menjar excessivament quan les abandonen, cosa que els fa més difícil mantenir-se en un pes baix. No obstant això, el cervell de les persones que no fan dieta considera que els subministraments d'aliments estan assegurats i, per tant, que l'organisme no necessita emmagatzemar greixos.


Com s'ha fet la feina?

Les conclusions d'aquest estudi es basen en l'observació de diferents animals, que responen al risc d'escassetat d'aliments augmentant de pes. Els autors van estudiar animals que acumulen greix quan el menjar és limitat, ja que el seu cervell no sap quan canviaran les coses. Això explica que les aus de jardí tinguin més pes durant l'hivern, quan les llavors i els insectes són difícils de trobar. El model mostra que, si el subministrament d'aliments es restringeix sovint (tal com passa quan se segueix una dieta), un animal amb bona salut, preparat per transmetre els seus gens, ha de guanyar pes en períodes d'escassetat d'aliments.


Els que fan dieta s'engreixen més que els que no en fan

El nombre de persones obeses continua augmentant. Per aquest motiu, els científics cerquen raons evolutives que expliquin per què molts troben difícil resistir-se a menjar massa. Els éssers humans han evolucionat en un entorn on el menjar era, de vegades, abundant i, de vegades, escàs. En l'últim supòsit, els que tenien més greix eren els que tenien més probabilitats de sobreviure. Tal com ha declarat Andrew Higginson, professor titular de psicologia a la Universitat d'Exeter, "Sorprenentment, el nostre model prediu que l'augment de pes mitjà per a persones que fan dieta serà més gran que en els que mai no en fan. Això passa perquè aquests últims aprenen que el subministrament d'aliments és confiable, de manera que hi ha menys necessitat d'acumular reserves de greixos". Hi ha persones que poden entrar en un cercle viciós, que els duu a augmentar de pes fins i tot fent dietes cada vegada més estrictes. L'efecte "io-io" de les dietes es produeix quan el cervell "insta" l'organisme a emmagatzemar cada vegada més greix.


Com menys aliment, més gana

El model que han estudiat els investigadors prediu que el desig de menjar augmenta enormement a mesura que avança la dieta. Aquest impuls no disminueix quan es comença a guanyar pes, perquè el cervell continua convençut que està vivint un procés de fam. El professor John McNamara, de l'Escola de Matemàtiques de la Universitat de Bristol, afirma: "El nostre model mostra que l'augment de pes no significa que la fisiologia de les persones estigui funcionant malament o que tinguin una tendència excessiva poc natural cap a aliments dolços. El cervell funciona perfectament, però la incertesa sobre el subministrament d'aliments desencadena una resposta evolutiva d'augmentar el pes".


Menjar sa és més eficaç que restringir les calories

"El millor per baixar de pes és prendre-s'ho seriosament. El nostre estudi suggereix que menjar només una mica menys i fer exercici físic és molt més eficaç per assolir un pes sa que seguir dietes baixes en calories", explica Higginson.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Bristol​


 Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin