Inicia
SegurCaixa Adelas

L’exercici aeròbic ajuda a combatre el càncer de pit

 

​Quan a la família hi ha casos de càncer de mama, les probabilitats de patir-ne un augmenten, sobretot si qui ha patit la malaltia és un familiar de primer grau. De vegades l'historial familiar de càncer de mama està vinculat a l'existència d'un gen anormal que s'associa a un risc elevat de patir aquesta malaltia (gen BRCA1 o BRCA2, per exemple). Seguir un estil de vida saludable pot ajudar aquestes dones a prevenir l'aparició de la malaltia. Un estudi recent sosté que fer 5 hores d'exercici cada setmana també redueix la sensibilitat a l'estrogen dels teixits mamaris entre les dones amb un risc elevat de patir càncer de mama.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Per dur a terme la investigació, l'equip de Kathryn H. Schmitz, professora d'epidemiologia i membre de l'Abramson Cancer Center de Penn Medicine (Pennsilvània, EUA), durant cinc mesos va recopilar dades de 139 dones premenopàusiques d'entre 18 i 50 anys d'edat que tenien un risc elevat de patir càncer de mama perquè presentaven un gen anormal o antecedents familiars d'aquesta patologia. Aquestes dones es van dividir a l'atzar en dos grups d'exercici: les que corrien 300 minuts setmanals en una cinta de córrer i les que en corrien 150. A més, a l'estudi es va afegir un grup de control de dones que feien menys de 75 minuts d'exercici aeròbic a la setmana. Els investigadors van agafar mostres de sang i orina a cada dona i els van fer una ressonància magnètica abans i després de cada un dels cinc cicles menstruals durant els quals va durar l'estudi.

 

Com més exercici, menys risc

Segons els resultats, la sensibilitat del teixit mamari a l'estrogen disminueix com més exercici aeròbic fa la pacient. Les dones del grup de control van augmentar la sensibilitat a l'estrogen una mitjana d'un 20 %, mentre que les dones que feien exercici moderat la van disminuir un 8 % i les que en feien de manera intensa, un 12 %. D'acord amb aquestes dades, l'estrogen és un factor que cal tenir en compte en la relació entre l'exercici aeròbic i un risc inferior de patir càncer de mama.

 

Una opció per ajornar la cirurgia

Tal com declara l'autor principal de l'estudi: "Les dones que tenen més risc de patir càncer de mama, potser a causa d'una mutació genètica heretada, no ho tenen fàcil per evitar-ho. La doble mastectomia és un mètode de prevenció efectiu, però és una decisió molt difícil de prendre. Aquests resultats demostren que, per a les dones que es troben en aquesta categoria de risc elevat, l'exercici aeròbic té una capacitat sorprenent de reduir la sensibilitat del teixit mamari a l'estrogen, fet que redueix les probabilitats de patir càncer de mama. Entenem que l'exercici no és la panacea que evita el càncer entre les dones amb risc elevat de patir-ne un, però pensem que pot servir per retardar-ne el diagnòstic, i també el grau i la gravetat del tumor en el moment de la detecció".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

BreastCancer.org​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin