Inicia
SegurCaixa Adelas

L’exercici millora la qualitat de vida de les pacients amb càncer de mama

 

Investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid, en col·laboració amb l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón, conclouen que un programa d'exercici físic específic i supervisat per un professional pot ser molt beneficiós per als pacients de càncer de mama. Aquesta pràctica redueix els efectes secundaris dels tractaments i, en fer físicament més actives les pacients, contribueix en la prevenció d'altres malalties com ara cardiopaties o obesitat, determinants per a la reaparició d'un tumor i, per això, per a la supervivència.

Deixar de moure's no és la solució, sinó el problema

Tot i que l'exercici físic té beneficis provats contra la malaltia, aproximadament  el 70 % de les dones diagnosticades de càncer de mama redueix els nivells d'activitat. Aquesta reducció té un impacte negatiu en la seva salut i la qualitat de vida, ja que la inactivitat afavoreix l'aparició de trastorns associats als efectes secundaris dels tractaments que poden influir en la supervivència. S'estima que una de cada vuit dones patirà càncer de mama al llarg de la vida. Aquesta malaltia és la primera causa de mort per càncer en les dones.

Com s'ha fet l'estudi?

A la feina van participar 94 dones de la comunitat de Madrid, cosa que el converteix en un dels estudis més grans fets a Europa en aquest àmbit. L'equip d'investigadors va desenvolupar un programa d'exercici grupal específic, adreçat a tractar els efectes secundaris dels tractaments del càncer de mama. Aquest programa el van seguir la meitat de les pacients participants en l'estudi, mentre que l'altra meitat va continuar amb l'estil de vida habitual.

Canvis molt beneficiosos en l'estil de vida

Les dones que van seguir el programa d'activitat van obtenir beneficis provats en la qualitat de vida i van augmentar la quantitat d'exercici físic practicat en el temps lliure. A més, van millorar la capacitat cardiovascular, un paràmetre directament relacionat amb la supervivència i amb un risc menor de malalties cardiovasculars. També van reduir la fatiga crònica, un dels efectes secundaris més habituals i persistents en pacients amb càncer. Aquests beneficis es van mantenir fins i tot sis mesos després d'haver acabat el tractament, fet que significa que les pacients havien integrat aquests canvis positius al seu estil de vida. Els autors conclouen que seguir un programa d'exercici supervisat per un professional especialista pot resultar molt beneficiós per a pacients de càncer de mama, ajudar-los a millorar la qualitat de vida i en la prevenció d'altres malalties determinants per a la reaparició d'un tumor i per a la supervivència.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​