Inicia
SegurCaixa Adelas

Fer exercici redueix el risc d’insuficiència cardíaca un 46%

 

Tal com expliquen des de la Fundació Espanyola del cor (FEC), aquesta patologia es produeix quan hi ha un desequilibri entre la capacitat del cor per bombar la sang i les necessitats de l'organisme. Aquesta patologia, comuna i greu, representa al voltant del 2% dels costos totals d'atenció sanitària dels països industrialitzats. El risc de morir durant els cinc anys següents del diagnòstic és d'entre el 30 i el 50%. Diversos investigadors de la Universitat d'Uppsala, en col·laboració amb investigadors de l'Institut Karolinska, posen de manifest els avantatges de fer exercici a l'hora de lluitar contra aquesta malaltia.

Com s'ha fet l'estudi?

L'equip va estudiar 39.805 persones d'entre els 20 i els 90 anys, que no presentaven cap insuficiència cardíaca quan va començar l'estudi (1997). Els investigadors van avaluar el temps que dedicaven a fer exercici diari al començament de l'estudi i fan fer-ne un seguiment per constatar si aquest factor es podia relacionar amb el risc de desenvolupar insuficiència cardíaca. Els participants van completar qüestionaris sobre l'estil de vida, l'activitat física, el consum de tabac i alcohol i l'ús de medicaments. Els diagnòstics, les hospitalitzacions i les defuncions es van verificar a partir dels registres mèdics dels participants.

Fer exercici és cardiosaludable

El grup que feia més d'una hora al dia d'activitat moderada o mitja hora d'activitat física vigorosa, presentava un 46% menys de risc de desenvolupar una insuficiència cardíaca. L'activitat física era tan beneficiosa per als homes com per a les dones. Tal com afirma Kasper Andersen, coautor de l'estudi i investigador de la Universitat d'Uppsala: "No cal córrer una marató per treure profit d'una activitat física, fins i tot hi ha efectes positius en el cas dels nivells d'activitat baixos".

Cal buscar alternatives més sanes

Segons Andersen, "El món occidental promou un estil de vida sedentari. Les alternatives de transport saludables no són gens fàcils i, a més, tenir televisors i ordinadors a casa fomenta una conducta sedentària. Caminar, anar en bicicleta o pujar escales significaria una gran diferència. Aquesta investigació suggereix que pel fet de moure'ns una mica cada dia ja hi sortim guanyant".

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat d'Uppsala​