Este Sitio web utiliza cookies propias y de terceros para recopilar información estadística sobre sus hábitos de navegación y así poder mejorar y personalizar su experiencia ofreciéndole contenidos de su interés y mostrarle publicidad y anuncios personalizados. Si sigue navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en Política de Cookies entendido
Inicia
SegurCaixa Adelas

L’estil de vida té més pes que la genètica en el càncer colorectal

 

Experts del Grup de Recerca en Càncer Colorectal de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han dut a terme un estudi amb l'objectiu de predir el risc de càncer de colon i recte, basat en dades d'escala estatal, que combina informació genètica amb estils de vida. El grup, liderat per Víctor Moreno, cap del Programa de prevenció i control del càncer de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i catedràtic de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB), està vinculat a la UB, l'ICO i el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBEResp).

 

Com s'ha fet el treball?

L'equip de recerca ha fet servir les dades de l'estudi multicèntric espanyol MCC-Spain, desenvolupat de manera col·lectiva per investigadors del CIBEResp i amb un total de 10.106 participants. A tots els integrants de l'estudi se'ls va fer una entrevista per analitzar els factors de risc coneguts (dieta, exercici físic, índex de massa corporal, alcohol i antecedents familiars de càncer, entre d'altres). De manera paral·lela, en el cas d'un subgrup de 1.336 casos de càncer colorectal i de 2.744 controls, es va fer un anàlisi de sang per detectar la predisposició genètica a desenvolupar un càncer de colon i recte.

 

Els hàbits pesen més que la genètica

D'acord amb les dades obtingudes, determina més el risc de càncer l'estil de vida que la genètica. Segons els investigadors, canviar un sol hàbit de risc per un de saludable (aconseguir tenir un pes saludable, per exemple), pot compensar el fet de tenir quatre punts (al·lels de risc) de predisposició genètica. "Això és important si es té en compte que l'estil de vida, a diferència dels trets genètics, es pot modificar. La susceptibilitat genètica, en canvi, l'heretem dels pares", explica Gemma Ibáñez, digestòloga i primera autora de l'estudi. Actualment, l'equip que ha desenvolupat aquesta recerca està conduint l'estudi COLSCREEN (personalització del risc de càncer colorectal) amb l'objectiu de determinar, entre altres factors, quina és la percepció social sobre el cribratge genètic.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Barcelona​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin