Inicia
SegurCaixa Adelas

L’estrès passa factura

 

Científics de Yale han arribat a la conclusió que l'estrès agut empitjora la resposta inflamatòria en l'organisme i, per tant, la salut.

Atès que les hormones associades amb l'estrès generalment disminueixen la inflamació, molts investigadors no comprenien com aquest estat podia empitjorar els problemes de salut com la diabetis i les malalties autoimmunes, com també la depressió i l'ansietat. Ara, un nou estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Yale, sota la direcció d'Andrew Wang, professor assistent de medicina interna i immunobiologia, sembla haver trobat la resposta a aquesta incògnita estudiant com afecta l'estrès al greix corporal.


De quina manera afecta l'estrès al greix?

Davant d'una situació que produeix estrès agut, l'organisme segrega dues hormones: el cortisol i l'adrenalina, que inicien una mobilització metabòlica massiva amb l'objectiu de proporcionar combustible al cos per respondre davant d'una amenaça. Aquesta reacció, coneguda com de "lluita o fugida", suprimeix el sistema immunitari, no l'activa. Tot i això, segons ha descobert aquest equip de científics, la citocina interleucina-6 (IL-6), una proteïna secretada després de la resposta immune, desencadena la inflamació en moments d'estrès. Estudis previs havien relacionat aquesta proteïna amb malalties autoimmunitàries, càncer, obesitat, diabetis, depressió i ansietat.


Com s'ha fet l'estudi?

Wang i els seus col·legues van començar a estudiar el paper de la IL-6 en l'estrès en observar que, després d'extreure sang de ratolins (un procediment molt estressant), aquesta mostrava nivells elevats de citocina. Partint d'això, l'equip de Wang va dur a terme una sèrie d'experiments en aquests animals, i va trobar que la IL-6, que apareix en resposta a les infeccions, també apareixia en episodis d'estrès i que empitjorava les respostes inflamatòries en els animals estressats. També van descobrir que, en episodis d'estrès, la IL-6 se secretava en les cèl·lules de greix marró, conegudes pel seu paper en la regulació del metabolisme i la temperatura corporal. Quan es bloquegen els senyals del cervell a les cèl·lules de greix marró, els esdeveniments estressants ja no empitjoren les respostes inflamatòries.


Importants descobriments a l'entorn de la IL-6

Els investigadors van arribar a la conclusió que, a més de desencadenar inflamació, la IL-6 ha de tenir un altre paper en la resposta de "lluita o fugida". Van descobrir que també ajuda a preparar el cos per augmentar la producció de glucosa en previsió d'amenaces, ja que la resposta de les cèl·lules del greix marró fa que els nivells d'IL-6 augmentin molt després de la producció metabòlica de glucosa i l'alliberament de cortisol i adrenalina. Això pot explicar per què l'estrès pot desencadenar inflamació fins i tot mentre s'alliberen les hormones immunosupressores, van dir els investigadors.


Una proteïna en molts processos

D'acord amb les dades d'aquest estudi, bloquejar la producció d'IL-6 no només va protegir els ratolins estressats de la inflamació, sinó que també va fer que estiguessin més calmats en un ambient estressant. Wang i el seu equip també sospiten que l'IL-6 pot tenir un paper en els trastorns de salut mental com la depressió i l'ansietat. Tal com ha ressenyat l'autor principal de la investigació, molts dels símptomes de la depressió, com la pèrdua de gana i el desig sexual, imiten els causats per malalties infeccioses com la grip. Aquests, anomenats "comportaments de malaltia", poden desencadenar-se per la IL-6. Els medicaments existents dissenyats per tractar malalties autoimmunes com l'artritis reumatoide bloquegen l'activitat d'IL-6. Les troballes preliminars suggereixen que aquests medicaments poden ajudar a alleujar els símptomes de la depressió, assenyalen els autors. Existeix també evidència preliminar que la IL-6 pot tenir un paper en la diabetis i l'obesitat.

 

Font:

Universidad de Yale 

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin