Inicia
SegurCaixa Adelas

L’intestí irritable i l’activació de defenses

 

Un equip d'investigadors de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), dirigit pels doctors María Vicario i Javier Santos, ha descobert una activitat immunitària més alta al jejú (part de l'intestí prim) dels pacients amb SII i diarrea. La troballa es podria fer servir com a marcador biològic per identificar aquesta malaltia.

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors van fer una anàlisi d'expressió de gens i van trobar alteracions a nivell molecular i cel·lular que no s'havien descrit abans i que s'associen a la gravetat de la simptomatologia. Segons declaracions de la doctora María Vicario: "Hem descobert que, com més activades tenen els pacients les defenses del seu intestí, més símptomes pateixen". Els símptomes principals del SII són dolor o incomoditat a la part inferior de l'abdomen i modificacions en la forma o en la freqüència de les deposicions.

Per què es generen els anticossos?

Sembla que els responsables d'aquesta reacció immunitària són una sèrie de microorganismes o aliments que encara no s'han identificat. La important presència d'anticossos s'associa a la gravetat dels símptomes, tot i que, de moment, es desconeix si l'augment de les defenses és la causa o la conseqüència de la malaltia. L'elevada activitat immunitària només es detecta en el jejú dels pacients, i no a la sang, de manera que es tracta d'un fenomen local que explica per què les anàlisis rutinàries dels pacients solen sortir absolutament normals.

Un gran avenç en el diagnòstic

El SII és una malaltia crònica, d'origen incert, debilitant i multifactorial que afecta prop del 15% de la població en els països desenvolupats. Actualment, es diagnostica només per criteris clínics i després de l'exclusió d'altres malalties. Tal com subratlla el doctor Santos, "Els resultats d'aquest estudi obren la porta al disseny d'una prova que permeti diagnosticar la malaltia, mitjançant la detecció de l'activitat immunitària en l'intestí dels pacients".

 

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​

On s'ha publicat aquesta notícia?

Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHI​R)