Inicia
SegurCaixa Adelas

El matrimoni és bo per a la salut cardiovascular

 

Al voltant d'un 80 % de les malalties cardiovasculars s'atribueixen a factors de risc com ara l'edat, el sexe, la pressió arterial, el colesterol, el tabaquisme i la diabetis. Això no obstant, avui dia encara es desconeix la causa del 20 % restant. Un grup de científics de la Universitat de Keele, a Newcastle (Regne Unit), ha analitzat l'impacte de l'estat civil sobre la salut cardiovascular partint de 34 treballs fets entre els anys 1963 i 2015, els participants dels quals arriben al voltant dels dos milions de persones.

No tenir parella fa augmentar el risc cardiovascular un 42 %

L'estudi, fet per la Universitat de Keele i la Universitat de Manchester, revela que, en comparació amb les persones casades, les divorciades o les viudes, les que mai no han format part d'un matrimoni presenten un 42 % més de risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i un 16 % més de patir patologies cardíaques de l'artèria coronària. Ser solter també s'associa a un risc més elevat de morir per aquestes causes —un 42 % més per malaltia coronària i un 55 % més per accident cerebrovascular. A més, divorciar-se està relacionat amb un 35 % més de risc de desenvolupar la patologia cardíaca, tant entre els homes com entre les dones. Això no obstant, entre els vidus dels dos sexes, l'augment de patir un accident cerebrovascular és d'un 16 %.

Ocupar-se de l'altra persona

Segons les hipòtesis dels investigadors, els pacients estan més predisposats a prendre medicaments després d'un atac de cor si estan casats, potser per la pressió del cònjuge. També tenen més predisposició a anar a la rehabilitació per millorar les seqüeles d'una malaltia cardíaca, pel mateix motiu. "Sabem que els homes tendeixen a ignorar els símptomes que precedeixen aquest tipus d'atacs o accidents, com ara el mal de pit", explica l'expert. "Normalment, només busquen atenció mèdica després de la insistència de la companya, fet que els pot salvar la vida", conclou.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin