Inicia
SegurCaixa Adelas

El pessimisme empitjora la memòria i l’audició

 

Per fer la feina, investigadors de la Universitat de Toronto, Baycrest Health Sciences, James H. Quillen VA Medical Center i Phonak AG han examinat tres variables en 301 persones d'edats entre els 56 i els 96 anys. L'equip ha intentat determinar quin era el punt de vista dels participants pel que fa a l'edat i l'envelliment i autoavaluar la seva memòria i habilitats auditives. Els investigadors també van fer mesuraments per esbrinar el rendiment real mesurat en aquestes dues àrees. Es tracta del primer estudi que examina aquestes tres variables a la vegada en les mateixes persones.

Com s'ha fet l'estudi?

Per determinar els punts de vista dels participants sobre l'edat, els investigadors els van demanar que imaginessin quinze situacions diferents relacionades amb l'envelliment i que els posessin una nota en funció de la importància que els atribuïen. També van haver de respondre preguntes sobre temes que els podrien preocupar de manera gradual a mesura que envellien, com ara la soledat, la pèrdua de la independència i la capacitat d'estar satisfet amb la vida. A més, van passar un test d'audició i memòria abans de fer-los reaccionar a una sèrie de qüestions i afirmacions, que permetien avaluar la pròpia percepció de les seves capacitats auditives i de memòria.

La manca de confiança minva les facultats

Els resultats mostren una correlació entre una visió pessimista sobre les qüestions relacionades amb l'edat i la mala memòria i el rendiment de l'audició. Segons Alison Chasteen, autora principal de l'estudi, "Aquesta forta correlació entre les variables considerades es produeix quan la negativitat afecta la confiança de l'individu i la seva capacitat de funcionar. Les impressions negatives sovint troben les arrels en estereotips associats a l'envelliment i en comentaris de la gent de l'entorn d'una persona sobre un empitjorament de la memòria o audició. Ara sabem que canviar la perspectiva de la gent gran sobre si mateixa pot millorar l'audició i la memòria, i permetre desenvolupar procediments que millorin la seva qualitat de vida".

Pessimisme i malaltia d'Alzheimer

Un nou treball fet per l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Yale associa els punts de vista pessimistes a un risc més gran de patir la malaltia d'Alzheimer. Els individus negatius respecte de l'edat i l'envelliment pateixen una disminució en el volum de l'hipocamp, l'àrea del cervell associada a la memòria, i un augment de les plaques amiloides i els cabdells neurofibril·lars, dos fenòmens responsables de l'acumulació de proteïnes dins de les neurones. Aquests tres tipus de canvis de configuració cerebral són forts indicadors de la malaltia. D'acord amb l'equip de recerca, la percepció negativa d'edat causa estrès en l'individu, i aquest estrès produeix canvis neuronals que fan que la malaltia avanci.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat la notícia?

Universitat de Toronto

Universitat de Yale

 

Millora la salut i la qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cura que t'interessin​