Este Sitio web utiliza cookies propias y de terceros para recopilar información estadística sobre sus hábitos de navegación y así poder mejorar y personalizar su experiencia ofreciéndole contenidos de su interés y mostrarle publicidad y anuncios personalizados. Si sigue navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en Política de Cookies entendido
Inicia
SegurCaixa Adelas

El pes com a indicador de risc cardiovascular entre persones sanes

 

Encara que el pes sempre s'hagi tingut en compte a l'hora de determinar les probabilitats d'una persona de patir una malaltia cardiovascular, fins ara cap estudi no havia estat clar sobre els riscos cardiovasculars per als obesos metabòlicament sans. Un treball recent, dirigit per Rishi Caleyachetty, investigador de l'Institut de Recerca Aplicada a la Salut de la Universitat de Birmingham (Regne Unit), ha examinat les associacions entre els obesos metabòlicament sans i quatre classes diferents de malaltia cardiovascular: patologia coronària, malaltia cerebrovascular, insuficiència cardíaca i malaltia vascular perifèrica.


Com s'ha fet l'estudi?

L'equip de Caleyachetty va fer una recerca a partir dels registres electrònics de salut de 3,5 milions d'adults del Regne Unit, que s'havien recopilat entre 1995 i 2015 a The Health Improvement Network. Els individus, que quan va començar l'estudi no patien cap patologia cardíaca, es van dividir en quatre grups en funció de l'índex de massa corporal (IMC): pes baix (inferior a 18,5), pes normal (per sobre de 18,5 però per sota de 25), sobrepès (més de 25 però menys de 30) i obesos (30 o més). L'estudi també va considerar altres factors de risc com ara l'edat, el sexe, el consum de tabac i la situació social associada als ingressos, l'educació i l'ocupació.


L'obesitat per si mateixa sí que és un factor de risc

Després de fer un seguiment d'una mitjana de 5,4 anys, l'equip de Caleyachetty va poder constatar que els individus obesos sense cap anomalia metabòlica (aproximadament, el 15 % dels participants) presentaven més risc de patir una malaltia cardiovascular, una malaltia cerebrovascular o una insuficiència cardíaca que els individus de pes normal que no tenien cap anomalia metabòlica. A més, els investigadors van confirmar que el risc de malaltia coronària, de malaltia cerebrovascular i d'insuficiència cardíaca augmentava amb l'increment del nombre d'anomalies metabòliques. Segons les dades, els individus obesos sense cap anomalia metabòlica sovint són homes joves, fumadors i amb deficiències socials.


El pes baix també és un factor de risc

A més, els investigadors van concloure que els pacients amb un pes baix que no presentaven cap alteració metabòlica també tenien més risc d'ictus, insuficiència cardíaca i malaltia vascular perifèrica. Caleyachetty sosté que aquesta circumstància pot estar relacionada amb el consum de tabac d'aquests participants i el risc associat de patir malalties respiratòries com ara la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) o el càncer de pulmó, ja que tal com indiquen els investigadors, no es va observar que els individus amb pes baix no fumadors tinguessin risc d'ictus.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Journal of the American College of Cardiology

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin