Inicia
SegurCaixa Adelas

El risc d’iniciar-se aviat en el consum de tabac

 

Tot i que els adolescents espanyols cada vegada fumen menys, el consum de tabac té encara una elevada prevalença en aquest grup d'edat. Durant el 39è Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN), s'ha insistit en la necessitat de proporcionar estratègies i habilitats que permetin un enfocament integral de l'adolescent fumador i incorporar-les a la pràctica clínica diària.


El perill de la dependència psíquica

El tabaquisme és una malaltia d'evolució crònica. Per aquest motiu, el consum de tabac en els adolescents té poca repercussió clínica física, però sí que en té de psíquica: la dependència d'una substància. No obstant això, sí que pot manifestar alguns símptomes: dits i dents groguenques, menor oxigenació dels teixits (que altera el rendiment en l'esport), pitjor olor corporal, alteració en la veu, etc. Raúl de Simón Gutiérrez, metge de família del Centre de Salut Luis Vives (Alcalá de Henares, Madrid), afirma: "El 80 % dels adolescents que s'inicien en el consum de tabac, i després es consoliden com a fumadors, ho fan abans dels 18 anys. Com en qualsevol addicció, l'important és no provar la substància tòxica: en aquest cas, la nicotina de la cigarreta".


El 31,4 % dels adolescents ha fumat alguna vegada

D'acord amb les dades de l'enquesta sobre l'ús de drogues en ensenyaments secundaris d'Espanya (ESTUDES) del 2016, el 31,4 % dels estudiants de 14 a 18 anys han fumat en els últims 12 mesos, el 25,9 % ho han fet en l'últim mes i el 8,9 % ha consumit tabac diàriament en els últims 30 dies. L'enquesta també revela que el 12 % d'aquests adolescents fumen de manera habitual i un 35 % de manera ocasional.


Les noies fumen més que els nois

Espanya és el cinquè dels països europeus dels quals es tenen dades que té més joves fumadors, només per darrere d'Àustria, República Txeca, Hongria i Itàlia. A més, l'OCDE destaca l'alta proporció de noies fumadores al nostre país (prop d'un 25 %), quan hi ha països (com Alemanya o el Regne Unit) que estan gairebé 10 punts per sota i altres (com els Estats Units o el Canadà) en els quals el percentatge de joves fumadores no arriba al 10 %.


Fumar és cada vegada menys popular

Tot i que les xifres són preocupants, José Luis Díaz-Maroto Muñoz, coordinador del Grup de Treball de Tabaquisme de SEMERGEN opina que "La tendència és que el consum de tabac està disminuint en els adolescents espanyols, encara que l'edat mitjana d'inici es manté al voltant dels 14 anys". Malgrat que aquest mal hàbit tendeix a desaparèixer, De Simón insisteix que cal que els experts d'Atenció Primària continuïn explicant als pares i infants que fumar és perillós. Segons els experts, la conscienciació i educació sobre el consum de tabac ha de començar al voltant dels sis anys. L'expert sosté que, més endavant, és important prevenir l'adolescent sobre els riscos del consum de drogues (fonamentalment, cànnabis, alcohol i tabac).

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

SEMERGEN (Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria)​


Millora la teva salut i la teva qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessi