Inicia
SegurCaixa Adelas

El soroll del trànsit i les malalties respiratòries

 

Un equip de científics de l'Instituto de Salud Carlos III, de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC i de la Comunitat de Madrid han estudiat fins a quin punt el soroll del trànsit influeix en la mortalitat per malalties respiratòries. Investigacions prèvies han associat aquest soroll a problemes d'audició, trastorns del son i malalties dermatològiques o cardiovasculars, però aquesta és la primera vegada que es vincula a la mortalitat per malalties respiratòries.

Com s'ha fet el treball?

Els investigadors han analitzat les dades de mortalitat diària per causes respiratòries registrades del 2003 al 2005 a Madrid. Aquestes dades són extrapolables a qualsevol nucli urbà que registri nivells de soroll similars als de la capital. Les conclusions revelen que l'efecte del soroll sobre la mortalitat és del 6,2% per cada dB(A) d'increment dels nivells de soroll. La gent de més de 65 anys conformen el grup de població més vulnerable.

El trànsit: un enemic per partida doble

L'impacte del soroll sobre la mortalitat és similar a l'atribuïble a la contaminació per partícules, també relacionades amb el trànsit a les grans ciutats. Per tot això, els autors incideixen en la importància d'instaurar mesures destinades a la disminució d'aquest contaminant físic.

Soroll, estrès i cortisol

Els alts nivells de soroll provoquen estrès, una reacció fisiològica de l'organisme durant la qual se segrega una hormona anomenada cortisol. Quan aquesta hormona s'allibera de manera prolongada, en molts casos a causa de l'estrès crònic, dóna lloc a canvis fisiològics importants que van de la hipertensió, la falta o l'excés de gana als canvis freqüents d'humor o la pèrdua de memòria, entre altres.

Validesa científica de l'estudi

Els coautors del treball, Julio Díaz, científic titular de l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), i Cristina Linares, també de l'ISCIII, coincideixen que la rellevància de l'estudi radica, precisament, en el fet d'haver aconseguit relacionar per primera vegada la mortalitat per causes respiratòries i el soroll, amb independència de la contaminació atmosfèrica química en aquestes patologies.

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas. Apunta't als serveis de Pre​venció i Plans de Cures​ que t'interessin.​