Inicia
SegurCaixa Adelas

Córrer és bo per als ossos

 

L'objectiu d'aquesta recerca ha estat determinar la influència de les curses d'alta distància sobre l'os calcani (l'os del taló) en dones i homes que corren. La densitat mineral òssia, determinant per establir la qualitat dels ossos, s'associa a diversos factors com ara el sexe i l'edat i, també, a l'alimentació i l'exercici. Dur un estil de vida saludable repercuteix positivament en la salut dels ossos.

Com s'ha fet l'estudi?

Per dur a terme l'estudi, investigadors de l'UCJC han recollit dades d'un total de 122 corredors de llarga distància, 101 homes i 21 dones, i 81 corredors de mitja marató i de 10 quilòmetres, dels quals 48 eren homes i 33, dones. Tots competien en un acte de running internacional i es van sotmetre a densitometries òssies dels calcanis esquerre i dret. Els valors obtinguts es van comparar amb els d'un grup de control de persones sedentàries que tenien una edat similar.

Més rigidesa en els ossos dels corredors

Els resultats van reflectir que els corredors de resistència, homes i dones, tenien un índex de rigidesa o stiffness més elevat que els sedentaris. Tot i que no hi havia diferències significatives entre els corredors de llarga distància i els de curta distància, les dades dels primers van ser una mica millors. Així, com més volum d'entrenament de cursa, més densitat mineral del calcani. D'acord amb els investigadors, el volum de les forces de reacció del sòl que es produeixen durant la cursa de resistència podria induir l'adaptació d'aquest os.

Córrer per combatre els efectes de l'edat

Donat que l'entrenament de cursa de resistència té efectes positius en les propietats físiques del calcani, els investigadors afirmen que aquest tipus d'exercici es pot fer servir per prevenir el descens progressiu en la qualitat mineral òssia que es produeix amb l'edat. Els exercicis més exigents per als músculs, com ara l'entrenament amb càrregues o l'entrenament d'impacte (salts), són les millors activitats per incrementar la densitat mineral òssia.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?​

European Journal of Applied Physiology


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin