Inicia
SegurCaixa Adelas

El sedentarisme augmenta el risc cardiovascular

 

Després de recollir dades dels 861 treballadors que formen part de la plantilla de la fàbrica que General Motors té a Figueruelas (Saragossa), investigadors espanyols conclouen que estar assegut moltes hores, especialment en un ambient laboral, incrementa el risc de patir una malaltia cardiovascular (ECV), independentment de l'activitat física que es faci o de la dieta que se segueixi.

Com s'ha fet la feina?

A través de qüestionaris, l'equip de recerca va obtenir dades relatives al nombre d'hores que els treballadors estaven asseguts, com també de l'activitat física que feien. Després, se'ls va dividir en tres grups, depenent de les hores que passaven asseguts: d'1,9 a 4,7; de 4,8 a 6,4 i més de 6,6. Segons les conclusions, els que estaven més temps asseguts tenien més circumferència cintura i un IMC de 27,9; mentre que l'IMC dels altres dos grups era den 26,9 i 27,8 respectivament. També presentaven un índex baix de colesterol "bo" (cHDL) i més nivell de triglicèrids, circumstàncies que augmenten el risc d'ECV.

Sobre el sedentarisme

D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut, la inactivitat física és el quart factor de risc de mortalitat mundial, que s'associa aproximadament a 3,2 milions de morts arreu del món, fet que suposa el 6% de les defuncions en el món. Els altres tres factors són la hipertensió, el tabaquisme i l'excés de glucosa a la sang, relacionats amb el 13%, el 9% i el 6% del total de defuncions respectivament.

Consells de la SEC

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) recorda a les persones que tinguin una feina sedentària que, per permetre una correcta circulació de la sang, s'han d'aixecar uns minuts cada dues hores i fer estiraments. Recomanen, a més, mantenir uns hàbits cardiosaludables, com ara practicar activitat física regularment, seguir una dieta equilibrada, no abusar de l'alcohol i no fumar.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin