Inicia
SegurCaixa Adelas

El sedentarisme redueix el cervell

 

El sedentarisme està cada vegada més estès en les societats industrialitzades. Nombrosos estudis demostren que no fer exercici de manera habitual és perjudicial per a la salut, ja que afavoreix l'aparició de l'obesitat i el sobrepès i augmenta el risc de patir malalties com ara la diabetis o la hipertensió. Un nou estudi revela que no moure's afecta la mida del cervell. Segons aquesta feina, estar en "baixa forma" durant la mitjana edat es vincula a una mida més petita de cervell 20 anys més tard. La reducció de la mida del cervell s'associa a l'envelliment.

Com s'ha fet l'estudi?

La recerca, liderada per Nicole Spartano, ha analitzat 1.583 persones inscrites al Framingham Heart Study. La mitjana d'edat dels participants a l'inici de l'estudi era de 40 anys, tenien bona salut cardiovascular i no presentaven demència. Tots van fer una prova d'esforç i van passar per una ressonància magnètica a l'inici de l'estudi i 20 anys més tard. L'equip de Spartano va excloure els participants que tenien una malaltia cardíaca o que s'havien començat a medicar per controlar la tensió.

Exercici per al cervell

Aquesta feina demostra que, a llarg termini, hi ha una correlació directa entre la manca d'exercici i el volum del cervell. Les dades que es recullen també van revelar que les persones que presentaven una tensió molt alta després de practicar exercici també tenien propensió a tenir el cervell reduït al cap de 20 anys. Els autors de l'estudi conclouen que les persones que no estan en bona forma física presenten sovint més tensió arterial i una freqüència cardíaca més elevada.

Una dada que cal considerar

Es tracta d'un estudi observacional, de manera que és necessari fer més recerques per confirmar que la pràctica o no d'exercici és un factor determinant que condicions la mida del cervell amb el pas dels anys. No obstant això, els autors del treball recalquen que la condició física en la mitjana edat pot ser particularment important per a les persones que presenten patologia cardíaca.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Neurology


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin