Inicia
SegurCaixa Adelas

El sedentarisme s’estén entre la gent gran

 

L'activitat física és important durant tota la vida; en la població gran permet prevenir o retardar alteracions associades a l'envelliment, evitant amb això incapacitats i pèrdues de funcions. No obstant això, tal com conclou un estudi liderat per la Universitat de Jaén, la gent de més de 65 anys no fa prou exercici. Per dur a terme aquesta feina, els investigadors van analitzar l'activitat física, limitacions funcionals, sobrepès i obesitat, estat de salut autopercebut i problemes de salut crònics en aquesta població.

Com s'ha fet el treball?

L'equip liderat per la Universitat de Jaén va partir de les dades de 12.546 persones, dividides en tres grups d'edat (65-74 anys, 75-84 anys i de més de 85 anys), procedents de l'Enquesta Europea de Salut a Espanya (EHSS), feta el 2009 i el 2014. D'acord amb els seus resultats, l'any 2014 els participants van mostrar pitjors valors d'activitat física moderada i estat de salut autopercebut que el 2009. Segons declara Pedro Ángel Latorre Román a l'agència de notícies científiques SINC, "Del 2009 al 2014, els nivells d'activitat física de la gent gran espanyola han disminuït, mentre que l'índex de massa corporal no ha augmentat". Aquest fet està d'acord amb una pitjor percepció de l'estat de salut el 2014 i amb un augment dels nivells de malaltia.

Com menys exercici, més problemes de salut crònics

El 2014 el percentatge de persones que mostraven malalties o problemes de salut crònics era més alt que el 2009, com també el percentatge de gent gran amb dificultats greus per caminar 500 metres sense ajuda i una gran limitació per pujar i baixar 12 graons. Segons afirma l'expert, "aquestes dades ressalten la importància d'incorporar programes d'exercici en una etapa primerenca d'envelliment per preservar el rendiment físic i prevenir les conseqüències negatives de l'envelliment".

Envelliment de la població i qualitat de vida

Europa occidental té una de les poblacions més envellides del món. A Espanya, l'esperança de vida és de 78,9 anys per als homes i de 84,9 anys per a les dones. Atès que l'envelliment s'ha associat amb fragilitat i limitació funcional, la promoció d'activitat física regular és una de les principals mesures no farmacèutiques propostes per a la gent gran. De fet, nombrosos estudis han demostrat que, en gent gran, l'exercici moderat redueix la mortalitat, disminueix el risc de demència, té un efecte positiu en la prevenció de patologies coronàries, redueix la pressió arterial, prevé accidents cerebrovasculars, diabetis tipus 2 i caigudes, i això fa millorar la qualitat de vida.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

European Journal of Public Health

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin