Inicia
SegurCaixa Adelas

El tabac també és perillós per a qui no fuma gaire

 

Segons un estudi dut a terme per investigadors de l'Institut Nacional del Càncer dels Estats Units, les persones amb una mitjana de consum habitual de tabac inferior a una cigarreta al dia tenen un 64 % més de risc de mort prematura que les persones que no han fumat mai. Aquest risc s'eleva al 87 % entre les persones que fumen entre una i deu cigarretes al dia. Els riscos registrats entre els fumadors d'intensitat baixa són menors en comparació dels riscos dels fumadors de consum més elevat, i aquests riscos encara són més inferiors entre les persones que havien deixat de fumar de joves.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Encara que els efectes negatius del tabac sobre la salut i la relació amb el càncer de pulmó s'han estudiat àmpliament, fins ara cap estudi no havia analitzat els riscos que el tabaquisme d'intensitat baixa té sobre la salut. Els científics d'aquesta recerca pionera han analitzat dades de 290.000 adults recollides en un estudi sobre estil de vida, i els "poc fumadors" s'han definit com els que fumen amb regularitat però menys de 10 cigarretes al dia. Tots els participants tenien entre 59 i 82 anys quan va començar l'estudi. A aquests participants se'ls va preguntar quins hàbits de consum de tabac havien tingut durant nou períodes de la seva vida, des dels 15 fins als 70 anys. Entre els fumadors habituals, 159 van respondre que fumaven menys d'una cigarreta al dia de manera regular durant els anys en què havien fumat, mentre que uns 1.500 van assegurar que fumaven entre 1 i 10 cigarretes al dia amb regularitat.

 

Entre dotze i nou vegades més de risc de patir càncer de pulmó

Les dades revelen que les persones que de mitjana fumen menys d'una cigarreta al dia al llarg de la vida presenten nou vegades més probabilitats de morir de càncer de pulmó que les que no han fumat mai. Les persones que fumen entre 1 i 10 cigarretes al dia, presenten un risc de morir de càncer de pulmó 12 vegades superior que les que no han fumat mai.

 

Una recerca que tot just comença

Els autors sostenen que caldrà continuar investigant en aquesta línia per poder obtenir resultats més concloents. El fet que l'estudi es basi en els records de la gent sobre el seu consum de tabac afegeix un cert grau d'incertesa als resultats. A més, tot i el gran nombre de persones enquestades, la quantitat de fumadors d'intensitat baixa és relativament petita. Una altra limitació de l'estudi és que els participants són majoritàriament de raça blanca i tenen entre 60 i 70 anys. L'estudi tampoc recull informació detallada sobre els patrons d'ús entre els participants que afirmen que fumen menys d'una cigarreta cada dia. Per tant, els investigadors no poden comparar els efectes de fumar cada dos dies, cada pocs dies o cada setmana, per exemple.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 On s'ha publicat aquesta notícia?

National Institutes of Health​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin