Inicia
SegurCaixa Adelas

El tabaquisme passiu també afecta el bebè

 

Diversos estudis han provat els efectes negatius que té sobre el nen que la mare hagi fumat durant la gestació. Un nou estudi, fet per investigadores del grup NUTRISAM-Nutrició i Salut Mental, dels departaments de Psicologia i de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV), demostra que aquests efectes també es produeixen quan les dones estan exposades passivament al fum del tabac de l'entorn.

Com s'ha dut a terme la recerca?

Les dades de l'estudi procedeixen de 158 mares i els seus fills. L'equip d'investigadores va registrar el consum de tabac (actiu i passiu), alcohol i altres drogues a través de qüestionaris trimestrals. A més, van avaluar el comportament dels infants a les 48 hores de vida i es va fer un seguiment del seu desenvolupament cognitiu als 6, 12 i 30 mesos. Les dades revelen que, al cap de 48 hores d'haver nascut, els bebès de mares fumadores o fumadores passives mostraven més tensió muscular, excitabilitat i irritabilitat, en comparació amb els fills de les mares no fumadores o que havien deixat de fumar al principi de l'embaràs. Aquests signes, segons les investigadores, es poden considerar símptoma d'immaduresa del sistema nerviós central. A més, els fills de mares fumadores o exposades al tabac van obtenir pitjors puntuacions en el desenvolupament del llenguatge: als 6 i 12 mesos mostraven més dificultats en el balboteig, la repetició i discriminació de sons, les vocalitzacions prelingüístiques, les primeres paraules, etc. Als 30 mesos presentaven més dificultats pel que fa al llenguatge expressiu i receptiu.

La nicotina arriba al fetus de la mateixa manera

L'equip de la recerca afirma que, independentment de si l'exposició al tabac ha estat activa o passiva, la nicotina passa al torrent sanguini de la mare, travessa la placenta i afecta directament el sistema nerviós central del fetus. A més, el tabaquisme provoca hipertensió arterial en la mare, fet que dificulta el flux sanguini entre la mare i el fetus. Això es tradueix en una aportació menor d'oxigen i aliment, fet que augmenta el risc que els nadons neixin amb poc pes.

La importància de deixar de fumar una vegada es coneix l'embaràs

A més de considerar per primera vegada la relació entre el consum actiu o passiu de tabac durant la gestació i el desenvolupament cognitiu, les investigadores van tenir en compte altres variables relacionades, com ara l'ansietat de la mare durant l'embaràs, el tipus de part, el pes al naixement, l'edat gestacional, la psicopatologia del pare i la mare, el vincle, l'exposició passiva del nen al tabac i el nivell socioeconòmic. Els resultats també van concloure que els fills de les mares que deixen de fumar en el primer trimestre de gestació tenen les mateixes característiques psicosocials, demogràfiques i cognitives que els infants de mares que no havien fumat o que ho havien deixat abans de l'embaràs. Aquesta dada reforça la importància que té deixar de fumar una vegada es coneix l'embaràs.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin