Inicia
SegurCaixa Adelas

El tractament de la menopausa i el càncer d’ovari

 

El vincle entre el tractament hormonal de la menopausa i el càncer de mama es coneix des de fa més d'una dècada. Ara, un grup d'investigadors de la Universitat d'Oxford el vincula també amb l'aparició del càncer d'ovari.

Com s'ha fet l'estudi?

Per arribar a aquesta conclusió, els científics han revisat 52 estudis epidemiològics fets en un total de 21.488 dones americanes, europees i australianes que havien desenvolupat càncer d'ovari. Segons les dades, les que havien rebut teràpia de reemplaçament hormonal de la menopausa tenien un 40% més de risc de patir càncer d'ovari en comparació amb les dones que no havien rebut mai el tractament.

Un tractament que cal limitar

L'any 2002, una gran enquesta feta als EUA va demostrar que aquest tractament no només augmentava el risc de patir càncer de pit sinó que, al contrari del que es creia, no protegia contra els atacs de cor. Arran d'aquest estudi, la prescripció d'aquest tractament va decréixer ràpidament a Europa i a Amèrica del Nord. La teràpia de reemplaçament hormonal es prescriu per alleujar els símptomes propis de la menopausa, que minven la qualitat de vida de moltes dones.

L'opinió de l'expert

Richard Peto, coautor de la recerca, defensa que, tot i que els riscos de patir càncer d'ovari disminueixen si el tractament es limita en el temps, no implica que  desapareguin. Per aquest motiu, els autors de l'estudi recomanen que el tractament de reemplaçament hormonal es continuï amb un control mèdic estricte i s'administri només quan sigui imprescindible pal·liar els símptomes del climateri.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

The lancet