Inicia
SegurCaixa Adelas

L’ús de la cigarreta electrònica augmenta entre els adolescents

 

"Consumir cigarretes electròniques suposa una despesa econòmica menor que la que es deriva de les cigarretes convencionals. Aquest factor, sumat amb el fort creixement i la promoció d'aquests productes, es tradueix en un increment notable del consum entre adolescents que mai no havien fumat", afirma la doctora Neus Altet, pneumòloga i membre de l'Àrea de Tabaquisme de SEPAR). L'experta subratlla la importància de regularitzar el consum d'aquests productes per evitar l'addició al tabac entre els joves.

Començar a fumar a l'adolescència augmenta l'addicció

Tal com informen des de SEPAR, a Espanya els joves comencen a fumar cap als 13,5 anys. Als 13 anys es proven per primera vegada les cigarretes, als 14 es fuma diàriament, i entre els 18 i els 20 anys és on hi ha la franja més gran de fumadors (33,7%). A Espanya, més del 25% dels joves d'entre 16 i 24 anys fumen diàriament. Un inici primerenc d'aquest hàbit multiplica les possibilitats de desenvolupar algun tipus de malaltia respiratòria crònica, tumor o complicació cardiovascular en l'etapa adulta. De la mateixa manera, s'ha demostrat que els adolescents que fumen sumen més anys de consum i resulten ser més addictes.

La necessitat d'una regulació millor

Fins ara no hi ha dades que demostrin que les cigarretes electròniques són eficaces, segures i de qualitat, de manera que és necessària una legislació adequada per regular-ne la fabricació i la seguretat. "Davant d'aquesta problemàtica, cal valorar la prohibició de l'ús en locals tancats, la prohibició de la venda a menors de 18 anys i la prohibició de publicitat en aquests dispositius, amb l'únic objectiu de protegir els menors i els adolescents de possibles danys que es derivin de l'inici a l'hàbit del tabac", assegura la doctora Altet.

Europa en limita el consum

La directiva 2010/40/UE del Parlament Europeu i del Consell de 3/2014 prohibeix fumar en tots els espais públics tancats i utilitzar cigarretes electròniques en les dependències de les administracions públiques, centres sanitaris i educatius, parcs infantils i vehicles de transport públic.

 

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​

On s'ha publicat aquesta notícia?

SEPAR​