Inicia
SegurCaixa Adelas

Vaporejar no és una alternativa sana a fumar

 

​Un equip d'investigadors del Laboratori Nacional Lawrence Berkeley (Estats Units) ha identificat l'origen de les emissions nocives de les cigarretes electròniques i subratlla que la temperatura, el tipus de dispositiu i l'antiguitat influeixen sobre aquestes emissions. L'estudi "Les emissions de les cigarretes electròniques: els paràmetres clau que afecten l'alliberament de substàncies químiques nocives", s'ha publicat a l'Environmental Science & Technology.


Com s'ha fet l'estudi?

La descomposició tèrmica del propilenglicol i la glicerina, dues substàncies presents en les cigarretes electròniques, origina emissions tòxiques d'acroleïna i formaldehid. A partir d'aquesta base, Hugo Destaillats –autor de l'estudi– i el seu equip van dur a terme un experiment de vaporeig amb tres tipus de líquids en dos vaporitzadors amb una alimentació diferent (una bobina d'escalfament i dues bobines d'escalfament en paral·lel). Les glopades (equivalents a les pipades) analitzades seguien la pauta de comportament estàndard d'un fumador tradicional: una durada de cinc segons, cada 30 segons. Els científics van tenir en compte la composició de les primeres glopades, abans que el dispositiu s'escalfés, i la de les que s'emetien després que el dispositiu assolís la temperatura normal d'ús. La temperatura del vapor va pujar de pressa durant els 5-10 primers minuts, fins que va arribar a una temperatura estable al voltant de les 20 glopades. L'equip de Destaillats també va considerar que hi havia diferències entre les emissions d'un dispositiu nou i un usat.


La potència del dispositiu i les emissions

D'acord amb les dades, les emissions nocives són inferiors en una cigarreta electrònica que en una de convencional, però n'hi ha. Les emissions d'acroleïna (un irritant greu dels ulls i el tracte respiratori) en el cas d'una cigarreta electrònica (unes 20 glopades) són d'uns 90-100 micrograms, mentre que les cigarretes convencionals emeten entre 400 i 650 micrograms d'acroleïna per cigarreta. La qualitat del dispositiu (associada al preu) afectava el nivell d'emissions nocives, ja que eren inferiors en el cas de les cigarretes electròniques que tenien dues bobines d'escalfament en paral·lel. L'antiguitat de la cigarreta també influeix de manera negativa en les emissions nocives: l'equip de Destaillats va constatar que, després de nou cicles de 50 glopades consecutives sense netejar, les substàncies carcinògenes o els irritants respiratoris augmenten.


Són més sans que les cigarretes convencionals?

Les emissions de les substàncies nocives són menors en les cigarretes electròniques que en les convencionals i, per tant, en alguns casos les electròniques poden ser una solució "menys dolenta", com per exemple per a les persones que fa anys que fumen i no ho poden deixar. Això no obstant, no significa que siguin una alternativa saludable al tabac ni que consumir-ne no impliqui riscos.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Environmental Science & Technology​

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin