Inicia
SegurCaixa Adelas

El VIH augmenta a Europa

 

D'acord amb dades recents ofertes per aquesta agència (ECDC, segons les sigles en anglès), la resposta d'Europa al VIH resulta insuficient per frenar l'avenç. Tot i els avenços mèdics i les campanyes de prevenció, l'epidèmia de VIH a Europa no mostra signes de descens, ja que les xifres de contagi es mantenen estables des del 2004.

Més de 300.000 contagis

En els darrers 10 anys s'han diagnosticat 300.000 nous contagis a la Unió Europea, 29.000 dels quals van ser reportats l'any 2013. Les taxes de diagnòstic per cada 100.000 habitants han estat de 6,5 el 2004 i de 6,2 el 2013.

Les campanyes no "arriben" als grups de risc

Segons informa Marc Sprenger, director d'ECDC, "La qüestió és per què no hem vist cap procés significatiu en la reducció d'infeccions de VIH en els darrers 10 anys. Mirant les dades, veiem clarament que, arreu d'Europa, a les poblacions que es troben en un risc més alt d'infecció per VIH no s'hi ha arribat de manera efectiva".

Les xifres augmenten entre homes homosexuals

A la Unió Europea, el sexe entre homes és encara la manera predominant de transmissió del VIH, i representa el 42% dels nous diagnòstics d'infecció per VIH el 2013. Sprenger afegeix: "El nombre de diagnòstics de VIH en aquest grup ha augmentat en un 33% en comparació amb el 2004 i ha pujat en tots els països menys en 4. Aquesta és la raó per la qual la prevenció i el control del VIH entre homes que tenen relacions sexuals amb homes ha de ser una pedra angular dels programes nacionals de prevenció del VIH arreu d'Europa".

Els diagnòstics tardans, un altre problema que cal combatre

El 47% dels nous casos de VIH es diagnostiquen de manera tardana, quan el sistema immunològic de la persona ja està començant a fallar i el risc de morir és significativament més alt. Això indica que el nombre de tests que es fan per determinar el contagi és insuficient, especialment entre les persones amb més probabilitats de contagi.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​

On s'ha publicat aquesta notícia?

Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties