Inicia
SegurCaixa Adelas

El iogurt combat la depressió

 

Per fer aquest estudi, els experts del CIBEROBN (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició) han analitzat les dades referides a la dieta i la salut en 14.359 homes i dones que, al principi de l'estudi, no tenien depressió. Els investigadors van tenir en compte si el fet de ser diagnosticats de depressió durant un període de deu anys es relacionava amb el consum habitual de iogurts rics en greixos, baixos en greixos o la ingesta de fibra prebiòtica.


Com més iogurt, menys risc

Al final de l'estudi, es van detectar 727 casos de depressió. Els participants que consumien sovint iogurts rics en greixos (7 porcions a la setmana) presentaven un risc un 22 % relativament inferior de ser diagnosticats de depressió que els que el prenien en menor quantitat (menys de la meitat d'una porció al dia). Aquesta relació només es va observar en les dones. En el cas dels iogurts baixos en greixos, "els consums més alts es van associar amb un major risc de depressió, sobretot en els primers anys de seguiment de l'estudi", afirma Martínez-González. No obstant això, no es va trobar relació entre la ingesta de prebiòtics i el diagnòstic de depressió.


La depressió, un problema de salut pública

Martínez-González recorda que la depressió s'està convertint en un problema prioritari per a la salut pública arreu del món, i s'espera que es converteixi en una de les causes principals de discapacitat en els països industrialitzats el 2030. "Alguns estudis suggereixen que la dieta es relaciona amb el desenvolupament de la depressió i que les modificacions dels nostres bacteris intestinals poden influir en el risc de patir depressió", explica. D'aquesta manera, els hàbits dietètics també poden desenvolupar un paper important en l'alteració de la classe de bacteris que s'allotgen al cos. "Els probiòtics (aliments com el iogurt, que contenen bacteris vius) i els prebiòtics (alguns components dels aliments com la fibra dietètica, que serveix d'aliment per als bacteris que tenim al cos) són més crítics en la constitució de la flora bacteriana intestinal. Estudis amb animals de laboratori suggereixen que l'alteració de la microbiota intestinal pot influir en la salut mental, incloent-hi els símptomes depressius", destaca. Els investigadors de la Universitat de Navarra insten a fer estudis ulteriors, preferentment assajos d'intervenció controlats que estiguin dissenyats específicament per comprendre el mecanisme subjacent a aquestes troballes.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

CIBEROBN

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin