Inicia
SegurCaixa Adelas

L’estat d’ànim i el cor

 

Les malalties cardiovasculars (MCV) causen la majoria de les morts que es produeixen a Espanya. El risc de patir aquesta mena de patologies i la mortalitat que s'hi associa augmenten amb l'edat, ja que la variabilitat de la freqüència cardíaca (VFC) baixa amb els anys. Tal com declaren els investigadors de la facultat de Psicologia de la Universitat de Màlaga que han fet aquest estudi: "Variables com l'optimisme i l'emocionalitat positiva afavoreixen la salut cardiovascular de les persones adultes. Pel contrari, l'escassa habilitat per controlar emocions

Què és la Regulació Emocional o RE?

Es tracta d'una habilitat central en la intel•ligència emocional capaç de regular les emocions pròpies i alienes promovent un creixement emocional e intel•lectual. La RE ajuda l'individu a elaborar estratègies efectives que redueixin l'impacte d'emocions negatives, protegint-lo davant de situacions desafiants i, fins i tot, donant respostes més adaptatives a nivell fisiològic.

Desenvolupament del treball

Per obtenir conclusions, l'equip va fer un seguiment a 101 directius espanyols de 30 a 63 anys d'empreses privades, triats aleatòriament. Van quedar fora de la mostra els individus que presentaven alguna mena d'alteració cardiovascular. En el grup de directius triats es va avaluar la RE (mitjançant Trait Meta-Mood Scale) i la VFC (a través d'una banda toràcica polar unida a un equip d'anàlisi de senyal Promis Body Monitor). En l'estudi també es van tenir en compte altres variables, com els hàbits de consum d'alcohol i de tabac, l'activitat física i l'índex de massa corporal. El treball mostra per primera vegada la relació que hi ha entre la RE i la VFC en els directius barons. "Aquest estudi indica que l'habilitat per regular les emocions permet respondre més adequadament a les exigències de l'entorn i reduir l'impacte que les emocions negatives i l'edat tenen en la salut cardiovascular", afirma Ruth Castillo, autora de l'estudi.

Quina és la validesa científica de l'estudi?

Els investigadors de la Universitat de Màlaga proposen continuar investigant en aquesta línia per avançar en el coneixement del paper que tenen sobre la salut les habilitats d'intel•ligència emocional. "Donat el seu caràcter entrenable, aquestes habilitats es poden convertir en un important factor de prevenció per a la població que, tot i estant sana, està sotmesa a grans exigències professionals", declaren.

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas. Apunta't als serveis de Prevenció i Plans de Cures​ que t'interessin.