Inicia
SegurCaixa Adelas

L’estrès familiar apuja la tensió

 

Segons dades de l'estudi epidemiològic psicosocial MONICA, el treball científic més ampli fet en col·laboració mundial sobre cardiopaties, l'estrès familiar augmenta el risc de patir hipertensió, infart i accident cerebrovascular. Aquestes conclusions s'han fet públiques durant el darrer congrés organitzat per la Societat Europea de Cardiologia (ESC Congress 2014), organitzat enguany a Barcelona.

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors han contrastat dades de 870 dones amb edats entre els 25 i els 64 anys, extretes de l'estudi MONICA-psychosocial (MOPSY). Els informes que s'han fet, extrets a través d'enquestes, incloïen informació sobre incidència d'hipertensió, ictus i infart de miocardi, recollits durant 16 anys.

5,59 més de probabilitats d'infart

La investigació revela un 21% de prevalença d'estrès familiar entre les enquestades. En comparació amb les que no pateixen aquest trastorn, les dones que presentaven aquesta alteració psicològica tenien 1,39 vegades més de risc d'hipertensió arterial; 3,53 vegades més de risc d'accident cerebrovascular i 5,59 vegades més de probabilitat d'infart.

Els perills de l'estrès

Tal com declara José Ramón González-Juanatey, president de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la: "Estudis previs havien associat l'estrès familiar a la malaltia cardiovascular. Més concretament, a l'infart de miocardi. Se sap que està vinculat a la hipertensió, ja que condiciona un augment de la catecolamina i, probablement també, al desenvolupament de la diabetis, ja que en el procés intervenen hormones que promouen la resistència a la insulina". Aquest treball posa de manifest, de nou, la necessitat que hi ha de controlar l'estrès en la prevenció cardiovascular.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial  d'Adeslas​