Inicia
SegurCaixa Adelas

Els sistemes de retenció infantil: imprescindibles

 

El nombre de desplaçaments per carretera augmenta durant el període de vacances i, per tant, també creix el risc d'accidents. D'acord amb les dades donades per l'OMS, cada any moren a les carreteres prop d'1,25 milions de persones. Segons la DGT, l'any passat al nostre país es van registrar 1.126 morts per accidents de trànsit en vies interurbanes, 20 dels quals tenien menys de 14 anys. Tal com assenyalen des de la DGT, els menors d'alçada igual a 1,35 metres o inferior sempre han de fer servir un sistema de retenció homologat i ajustat al pes i l'alçada. Si els menors no van asseguts correctament, es pot arribar a immobilitzar el vehicle, segons la Llei de trànsit i seguretat vial vigent.


Riscos per grups d'edat

Els danys que pateix la canalla en els accidents de trànsit poden ser molt greus. Fins als 2 anys, degut a la mida del cap i la fragilitat de la columna vertebral, les lesions més habituals es produeixen al coll. Entre els 2 i els 4 anys, degut al fet que les vèrtebres no són prou fortes per suportar les desacceleracions brusques, les lesions de cap són més freqüents. Dels 4 als 10 anys, l'abdomen s'emporta la pitjor part: hi ha més risc de patir hemorràgies internes o una lesió abdominal, ja que els òrgans no estan prou fixats a l'estructura abdominal.


6 regles d'or

Des de la DGT han elaborat una llista de consells imprescindibles per donar seguretat als menors durant els trajectes en cotxe:

  • Fes servir sempre els sistemes de retenció, durant l'embaràs, des del primer viatge en cotxe quan sortiu de l'hospital i fins que faci almenys 1,35 m, tot i que fins a l'1,50 m s'aconsella fer servir una cadira amb respatller abans de fer servir el cinturó.
  • Col·loca la cadira en sentit contrari al de la marxa com més temps puguis millor.
  • Fes servir sempre el sistema de retenció infantil adequat a l'alçada i el pes de la criatura.
  • Assegura't que la cadira està ben ancorada al vehicle i que la criatura va ben col·locada i subjectada.  
  • Vigila els trajectes curts! És quan es registren més accidents i errors de col·locació.
  • Dóna exemple: posa't sempre el cinturó de seguretat.

 

El text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

DGT​