Este Sitio web utiliza cookies propias y de terceros para recopilar información estadística sobre sus hábitos de navegación y así poder mejorar y personalizar su experiencia ofreciéndole contenidos de su interés y mostrarle publicidad y anuncios personalizados. Si sigue navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en Política de Cookies entendido
Inicia
SegurCaixa Adelas

Menjar xocolata engreixa?

 

Els autors de l'estudi, un equip de científics de la Universitat de Granada, afirmen que els resultats que s'han obtingut són independents del sexe, l'edat, la maduresa sexual, la ingesta energètica total, la ingesta de greixos saturats, fruita i verdura, el consum de te i cafè, i l'activitat física dels participants. Tal com adverteix Magdalena Cuenca García, autora principal de l'estudi, "Hem observat que els adolescents que mengen més xocolata no estan més grassos, sinó més prims, i que, a més, tenen menys greix abdominal. Això NO vol dir que la xocolata aprimi, ja que es tracta d'un estudi observacional i no d'intervenció. Insistim que aquests resultats s'han de prendre amb cautela. I donat que no teníem dades del tipus de xocolata que s'ha ingerit, tampoc no vam poder atribuir qualitats específiques a la xocolata en funció de la seva puresa".

Desenvolupament del treball

Els investigadors van prendre la mostra de 1.458 adolescents d'entre 12 y 17 anys, participants en l'estudi HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence), un projecte finançat per la Unió Europea sobre els hàbits alimentaris i l'estil de vida dels joves de 9 països europeus, incloent-hi Espanya. Les mesures corporals es van fer a través de plicometria i impedància bioelèctrica, i també el mesurament del perímetre de cintura. "El registre dietètic es va fer mitjançant 2 recordatoris no consecutius de 24 hores, amb un programa informàtic basat en imatges on els adolescents van registrar tot el que havien begut i menjat el dia anterior a l'enquesta. A partir d'aquest registre, es va estudiar el consum de xocolata sense distingir-ne les varietats", explica l'autora.

Un aliment amb múltiples beneficis

La xocolata és rica en catequines, un flavonoide amb propietats antioxidants, antitrombòtiques i antiinflamatòries, que té també efectes antihipertensius i pot ajudar a prevenir la cardiopatia isquèmica. Podria regular producció de cortisol i la sensibilitat a la insulina, totes dues relacionades amb el sobrepès i l'obesitat.

Quina és la validesa científica de l'estudi?

Estudis anteriors en adults han investigat l'impacte de la xocolata en l'organisme. Els científics de la Universitat de Granada han analitzat el que passa amb la xocolata en una edat tan crítica com és l'adolescència, i han controlat també altres factors que poguessin influir en l'acumulació de greix corporal. Els autors sostenen que els aliments no s'han d'avaluar només en termes calòrics, sinó també tenint en compte els seus components i les seves propietats.

Tot i això, els científics de la Universitat de Granada insisteixen en la necessitat de ser moderats en el consum de xocolata.

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas. Apunta't als serveis de Prevenció i Plans de Cures que t'interessin.​