Inicia
SegurCaixa Adelas

Entre el 16 i el 40% dels càncers estan associats al tabac

 

Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac (31 de maig), els oncòlegs de la SEOM recorden que el consum de tabac és el principal problema de salut pública en els països desenvolupats: és un factor determinant de diverses patologies i primera causa de mortalitat i morbiditat evitable.

Fumar és la causa principal de 10 tipus de càncers

Tal com informen des de la SEOM, el tabac participa com agent causal en el càncer de pulmó, cavitat oral, faringe, laringe, esòfag, coll d'úter, bufeta, ronyó, pàncrees i pròstata, a més de la leucèmia mieloide aguda. S'estima que l'efecte carcinogen del tabac s'associa al 16-40% dels casos de càncer en general. D'aquí que el fet de no fumar es consideri actualment com la millor mesura preventiva davant del càncer. L'any 2015 s'estima que hi haurà 28.324 casos de càncer de pulmó a Espanya, que poden arribar als 34.000 casos anuals d'aquí a 20 anys, cosa que dóna una idea de l'enorme magnitud d'aquest problema sanitari.

Augmenta el risc entre les dones

L'hàbit de fumar continua sent el determinant més fort de la mortalitat per càncer a la UE. El càncer de pulmó en els homes va arribar al punt màxim a finals de 1980 i, des de llavors, ha caigut prop d'un terç fins arribar als 36 casos per cada 100.000 homes/any en els països de la Unió Europea. Pel contrari, en les dones, les taxes s'han incrementat durant aquests darrer anys i se situen a l'entorn dels 14,1 casos per cada 100.000 dones. A la UE, les taxes de mortalitat per càncer de mama en la dona han caigut més del 8% en els darrers 5 anys (14,5 casos per cada 100.000 habitants), fet que indica que el càncer de pulmó es convertirà en la primera causa de mort en les dones en els propers anys.

Control del tabaquisme

Segons la SEOM, les sis intervencions més cost-efectives per controlar el tabaquisme són: increment del preu dels cigarrets i altres productes del tabac; prohibició de la publicitat i la promoció de tots els productes del tabac, logotips i marques comercials; prohibicions i restriccions de fumar en llocs públics i en el lloc de treball; informació al consumidor, i al públic en general incloent campanyes públiques d'informació, ús dels mitjans i la publicitat; advertències sanitàries sobre els efectes del consum de tabac en els paquets de cigarretes, i el tractament per ajudar les persones que han desenvolupat una dependència del tabac a deixar de fumar, incloent l'accés a les medicacions.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

SEOM​