Inicia
SegurCaixa Adelas

Espanya té un problema amb el càncer de pell

 

D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer cutani és el tipus de càncer més freqüent al món i la incidència de melanoma està creixent més de pressa que qualsevol altre càncer. L'augment de l'esperança de vida i l'exposició excessiva al sol per aconseguir bronzejar-se, estan contribuint a aquest augment. El melanoma cutani representa el 10 % de les neoplàsies cutànies, però és el responsable de més del 90 % de les morts per càncer de pell i és un dels més costosos, si es té en compte el diagnòstic, el tractament i el seguiment. La despesa sanitària és més alta en l'estadi metastàtic.

 

Espanya: un país no gaire conscienciat sobre el càncer de pell

El sol aporta grans beneficis per a la salut: ajuda a produir vitamina D, fonamental per a la salut dels ossos, i a alliberar endorfines, fet que genera benestar mental. Això no obstant, si es pren de manera excessiva fa augmentar el risc de desenvolupar càncer de pell, malaltia que afecta 4.000 persones cada any a Espanya, en el cas del melanoma (el càncer amb pitjor pronòstic), i més de 74.000 desenvolupen càncer cutani no melanòmic. Malgrat això, un percentatge elevat d'espanyols no és conscient d'aquest problema ni del fet que una exploració en un estadi inicial els podria ajudar.

 

Una campanya molt necessària a Espanya

Malgrat que el nostre país fa 18 anys que participa a la campanya Euromelanoma, encara hi ha molt de desconeixement entre la població espanyola del càncer de pell. D'acord amb l'enquesta feta per l'empresa More than Research, per a la Fundació Pell Sana, de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), entitat que dona suport a la campanya Euromelanoma, després de preguntar a més de 1.000 persones de 20 a 50 anys amb fills en edat escolar d'arreu d'Espanya, es fa evident que gairebé el 22 % dels enquestats reconeix que no revisa les pigues de la seva pell i un 50,5 % mai no ha revisat les pigues de la seva parella. A més, el 75,9 % no ha anat mai al dermatòleg perquè li avaluïn alguna piga de la pell.

 

Contra el càncer de pell, la millor eina és la prevenció

L'enquesta també assenyala que un 17,5 % de la població no té clar que el melanoma és un càncer de pell i només un 2,4 % assenyala les cremades solars en si mateixes com a factors de risc per desenvolupar-ne un. "Sembla que sí que hi hagi més consciència que el sol i els rajos UVA són factors de risc, així ho afirma un 53 % dels enquestats, però sembla que no està clar què pot contribuir a desenvolupar càncer i de quina manera por fer-ho", detalla la doctora Yolanda Gilaberte, especialista en fotobiologia i dermatologia, i coordinadora de la campanya Euromelanoma. D'altra banda, el doctor Agustín Buendía, coordinador nacional de la campanya Euromelanoma, insisteix en la idea que, contra el càncer de pell, la millor eina és la prevenció: "Aquest càncer és evitable. La detecció primerenca és útil, però no deixa de ser un fracàs, ja que el millor és no desenvolupar mai càncer de pell".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Euromelanoma


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin