Inicia
SegurCaixa Adelas

L’estrès dels pares: dany col•lateral de la pandèmia

 

​El confinament familiar ha sotmès els progenitors a una important demanda física i mental que, en molts casos, s’ha traduït en un augment de l’estrès.


La suspensió de les classes en molts països (com és el cas d’Espanya) a causa de la pandèmia per COVID-19, ha obligat els pares a fer malabarismes per poder enfrontar la feina, la situació econòmica, els fills i, per descomptat, els estudis d’aquests últims. D’acord amb l’enquesta “Stress in America 2020. Stress in the Time of Coronavirus, Volume 1”, duta a terme per l’Associació Estatunidenca de Psicologia (APA), gairebé la meitat dels pares de nens menors de 18 anys admeten que els seus nivells d’estrès han augmentat considerablement des que va començar la pandèmia.

Les classes en línia estressen el 71 % dels pares
D’acord amb les dades d’aquesta enquesta, el 46 % dels pares reconeix que el seu nivell d’estrès mitjana relacionat amb la pandèmia de coronavirus és alt. Només el 28 % dels adults que no tenen fills menors de 18 anys informen nivells similars d’aquest estat de cansament mental provocat per l’exigència d’un rendiment molt superior al normal. A més, el 71 % dels pares admet que organitzar l’aprenentatge a distància per als seus fills és una font important d’estrès.

Cuidar-se un mateix per cuidar la resta
L’estrès dels pares augmenta la inestabilitat familiar, cosa que empitjora el clima de la casa. Tal com assegura Arthur C. Evans Jr., director executiu de l’APA: “Per a molts pares pot ser aclaparador enfrontar demandes competitives a casa i treballar convivint amb possibles reptes financers derivats d’aquesta crisi sense precedents. Els nens són bons observadors i, sovint, noten i reaccionen a l’estrès o l’ansietat en els pares, cuidadors, companys i membres de la comunitat. Per això, és important que els pares prioritzin l’autocura i facin tot el possible per modelar formes saludables de tractar amb l’estrès i l’ansietat”.

Estudi en marxa
Atès que la situació al nostre país no dista molt de la nord-americana, el Grup de Recerca en Psicologia Educativa de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de la Corunya està duent a terme una recerca en col•laboració amb investigadors de l’Argentina i l’Equador, sobre el benestar i l’estrès dels pares de nens durant la pandèmia. L’equip considera important identificar les possibles implicacions per a la qualitat de vida de pares i mares en la situació actual, considerant la gran demanda física, mental i econòmica a la qual estan exposats, sumat al fet que els seus fills estan complint les activitats escolars des de casa. El principal objectiu d’aquesta anàlisi és identificar el control emocional i les estratègies d’afrontament utilitzades pels pares durant aquest període, com també la seva participació en el benestar i el nivell d’estrès familiar, tenint en compte el context situacional.

 

Fonts

American Psicological Association

Eurekalert

Universitat de la Corunya


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin