Inicia
SegurCaixa Adelas

Evitar aliments no millora el pronòstic de MII

 

La MII és una malaltia crònica caracteritzada per la inflamació de l'intestí. N'hi ha de dos tipus principals: la malaltia de Crohn (EC) i la Colitis Ulcerosa (CU), de les quals encara no es coneix la causa exacta. María José Casanova González, de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal-Servei de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari de La Princesa, Institut de Recerca Sanitària Princesa (IIS-IP) i pertanyent al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD), explica que "L'aparició es produeix per una barreja de  predisposició genètica, factors ambientals (infeccions, tabac, fàrmacs) i una alteració en la regulació del sistema immune". Els símptomes de la malaltia són impredictibles, amb períodes de remissió i recaigudes (brots), i periodicitat i gravetat que varien segons els pacients.

De quina manera hi influeix l'alimentació?

L'estat nutricional dels pacients amb MII sovint està alterat, i un nombre considerable presenten desnutrició, fins i tot quan la malaltia està en remissió. "La disminució de la ingesta oral es produeix per múltiples factors, com ara les restriccions dietètiques imposades pel mateix pacient o la disminució del plaer associat a la ingesta d'aliments. No obstant això, la dieta no és un factor de risc de patir la malaltia ni té cap paper en el desencadenament dels brots de la malaltia", aclareix l'experta.

La dieta restrictiva no és la solució

Molts pacients de MII creuen que determinats aliments poden induir o empitjorar els símptomes de la malaltia, de manera que un nombre considerable de pacients ha de restringir el consum de determinats grups d'aliments. Tal com explica María José Casanova, "En un estudi del Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa (GETECCU) on van participar 30 centres d'arreu d'Espanya, coordinat per la Unitat de MII de l'Hospital de La Princesa, i els resultats del qual han estat presentats fa poc al congrés de la XIX Reunió de l'Associació Espanyola de Gastroenterologia, es va observar que gairebé el 70 % dels 1.272 pacients que hi van participar evitaven certs aliments amb la intenció de prevenir els brots de la malaltia, mentre que gairebé el 90 % dels pacients evitava certs aliments durant el brot per por d'empitjorar-ho. En aquest mateix estudi es va observar que entre els grups d'aliments que els pacients evitaven amb més freqüència hi havia grups d'aliments tan importants com els greixos, els làctics, els llegums, la verdura i la carn vermella".

Quins riscos es deriven d'eliminar alguns aliments de la dieta?

"L'alimentació d'una persona amb MII ha de ser normal i tan variada com sigui possible, i amb una aportació equilibrada de carbohidrats, greixos i proteïnes. La restricció dietètica autoimposada pels pacients pot contribuir a un empitjorament del seu estat nutricional. Sobretot si s'eliminen aliments rics en proteïnes i els greixos, que, tot i que no es recomanen en excés, sí que haurien de formar part d'una dieta normal. Eliminar determinats aliments de la dieta pot conduir a la desnutrició d'aquests pacients. De fet, a l'estudi, gairebé el 70 % dels pacients havia modificat els seus hàbits dietètics després del diagnòstic de la malaltia, i el 15 % dels pacients presentava desnutrició", subratlla l'experta consultada.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​