Inicia
SegurCaixa Adelas

Festes dolces, però amb poc sucre

 

Les persones amb diabetis han de tenir un pla previ abans de seure a taula aquestes festes. Els experts de la FEDE recomanen que aquests dies no s'abusi dels greixos i també que es moderin les racions que s'ingereixen pel que fa als plats principals dels menús.

 

Informació és salut

És important que es tingui en compte, més que mai, el tipus de diabetis que es pateix, ja que no és el mateix si s'és insulinodependent, si es porta bomba d'insulina o si se segueix un tractament oral. En cadascun dels casos, com diu el dietista-nutricionista i investigador del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i de l'Institut de Recerques Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) Hospital Clínic de Barcelona, Serafín Murillo, és vital "parlar amb el metge i la infermera i avançar abans de les festes en allò que es pot o no es pot fer aquests dies pel que fa a l'alimentació. El pitjor seria arribar a aquestes dates sense cap pla, sense cap idea, perquè llavors es menjaria per instint i seria perjudicial".

 

Atenció a les quantitats

Des de la FEDE recorden que és millor cuinar els aliments al forn o a la planxa i acompanyar-los d'amanides i verdures. En el cas que els sopars es comencin amb aperitius o entrants, es recomanen preparacions amb contingut baix d'hidrats i greixos, com ara escopinyes o musclos al vapor o cogombrets. També és important que siguem conscients de les quantitats d'aliments que s'ingereixen. Es pot apostar per prendre més productes proteics de carn, peix blau o marisc, i tenir en compte els productes que apugen la glucèmia com els torrons o els massapans.

 

No oblidem l'exercici

El president de FEDE, Andoni Lorenzo Garmendia, considera molt important que "en aquestes festes, conegudes com les dels excessos més grans en l'alimentació, no s'abandonin els hàbits saludables que es fan la resta de l'any. Cal que, tot i les vacances de Nadal, les persones amb diabetis facin exercici físic, i encara amb més motiu. A més, han de comprovar amb més freqüència els nivells de sucre a la sang, per evitar descompensacions de la patologia després dels àpats copiosos".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

FEDE


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin

 ​