Inicia
SegurCaixa Adelas

Encaixada ferma: indicador de salut

 

Investigadors de la Universitat de MacMaster, en Hamilton, Ontario (Canadà) afirmen que la fermesa d’agafada que es fa en una encaixada podria ser tan fiable a l’hora d’avaluar la salut com mesurar la pressió arterial. La manca de fermesa en aquesta acció pot denotar risc cardiovascular i, fins i tot, risc de mort associada a problemes cardíacs o altres causes. Tal com diu Darryl Leong, professor assistent de Medicina de l’Escola de Medicina de McMaster i cardiòleg de l’hospital, “mesurar la força d’agafada podria servir als metges i altres professionals de la salut per identificar pacients amb malalties greus, amb insuficiència cardíaca o ictus que tenen un risc alt de morir a causa de la seva malaltia”.

Com s’ha fet l’estudi?

Per fer aquesta anàlisi, l’equip de Leong va fer un seguiment durant més de quatre anys a 140.000 adults d’entre 35 i 70 anys, residents a 17 països. La força muscular dels participants es va mesurar amb un dinamòmetre. Segons les dades, per cada disminució de 5 kg de la força d’agafada, el risc de mort prematura per qualsevol causa s’incrementava en un 16%, el de mort per malaltia cardiovascular en un 17%, el d’infart en un 7% i el d’ictus en un 9%.

S’obre una nova via d’estudi

Segons els investigadors, la força d’agafada saludable no estava relacionada amb la mida i el pes de la persona, tot i que algunes dades van indicar que el grup ètnic sí que marcava, en alguna mesura, la fermesa d’agafada. L’equip d’experts apunta que caldrà fer més anàlisis per identificar els punts de tall que determinen la força de pressió saludable en persones de països diferents. L’autor principal de l’estudi ha afegit que caldria aprofundir en la recerca per saber si millorar la força d’agafada repercutiria positivament en la salut.


Text elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas

On s’ha publicat aquesta notícia?

The Lancet