Inicia
SegurCaixa Adelas

Frescos, tot i la mascareta

 

Evitar sortir a les hores de més calor, estar atents a les sensacions del cos i, sobretot, portar mascareta és fonamental per passar un estiu protegits de la COVID-19.

Mentre duri la pandèmia, les autoritats sanitàries recomanen portar una mascareta homologada en llocs on no es pugui mantenir la distància de seguretat establerta (un mínim d'1,5 metres). Aquest nou element sanitari en la indumentària pot suposar un problema, a l'estiu, sobretot en un país com el nostre, on es passarà dels 40 °C en moltes províncies. Tal com explica Matthew Levy, professor associat de Medicina d'Emergència a la Facultat de Medicina de la Universitat Johns Hopkins, "és important ser conscients que les mascaretes, tot i que són fonamentals per mitigar la propagació del coronavirus, podrien empitjorar la salut d'algunes persones, ja que poden provocar un estrès addicional al cos".

 

La millor eina contra la COVID-19: l'estratègia

Amb l'objectiu de prevenir el contagi i no empitjorar possibles problemes de salut existents, Levy aconsella a les persones que tinguin una afecció respiratòria o problemes de salut subjacents que augmenten el risc de complicacions en cas de COVID-19, com ara hipertensió, malaltia cardiovascular o diabetis, que calculin bé els pros i els contres a l'hora de sortir, per tal d'evitar sentir-se aclaparats i amb ganes de treure's la mascareta. L'expert també recomana que es presti atenció als senyals de problemes associats a la calor, com ara marejos, atordiment i deshidratació, especialment quan portin la cara coberta.

 

Consells per a un estiu amb mascareta

Els estudis mostren que fer servir màscares protectores pot afectar la quantitat d'estrès fisiològic al cos i elevar el microclima al voltant de la cara. Les persones que tenen més risc de patir problemes associats a la calor (amb sobrepès o amb afeccions cròniques com la hipertensió) han d'estar pendents de símptomes associats a la calor, com ara confusió, marejos o atordiment, temperatura corporal alta, desmais, pèrdua de consciència o rampes musculars, especialment quan porten una mascareta. "Aquestes persones han de seguir certes normes bàsiques per mantenir el cos ben refrigerat, com ara sortir al matí o a la tarda, a les hores de menys calor, i limitar el temps a l'exterior. En el moment en què se sentin marejats o amb dificultat per respirar, han de buscar un lloc on la temperatura sigui més baixa", explica el professor de la Universitat Johns Hopkins. Beure aigua de manera regular per mantenir l'organisme hidratat és especialment important, aquest estiu.

 

No mulleu la mascareta!

La manera en què una persona pugui respondre a l'estrès per calor mentre fa servir una mascareta depèn d'una combinació de la intensitat de la calor, la durada de l'exposició i qualsevol afecció mèdica subjacent. Independentment del tipus de mascareta, no s'ha d'intentar refrescar-se la cara mullant-la amb aigua, ja que pot comprometre la seva capacitat de filtració.

 


Font

Universitat Johns Hopkins


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin