Inicia
SegurCaixa Adelas

Fumar durant molt de temps envelleix

 

D'acord amb un treball on ha participat la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Saragossa, l'Hospital de Guadalajara, l'Hospital Carlos III, l'Hospital Gregorio Marañón i el Departament de Medicina Ocupacional del Grupo Banco Popular, el consum de tabac al llarg del temps influeix en l'escurçament dels telòmers, sigui quina sigui la dosi diària que pren el fumador. Cal recordar que l'escurçament dels telòmers està relacionat amb un envelliment cel·lular més gran.

Com s'ha fet l'estudi?

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors han tingut en compte dades de 147 fumadors (79 dones i 68 homes) d'entre 25 i 65 anys, sense cap malaltia. Tots van emplenar un qüestionari on se'ls preguntava sobre les característiques demogràfiques, dosi de tabac consumida diàriament i temps total com a fumador. A més, els científics van analitzar les seves mostres d'orina i sanguínies. Per mesurar la longitud dels telòmers, els autors van fer servir mostres de leucòcits en sang perifèrica a través de la tècnica PCR, amb la qual van comparar el nombre de còpies d'aquest gen amb un altre gen de còpia única i van obtenir un valor relatiu de longitud.

El temps importa més que la quantitat

Igual que altres treballs previs, aquest estudi confirma que els telòmers –estructures cel·lulars situades als extrems dels cromosomes– de les persones fumadores són més curts que els d'aquelles que no consumeixen tabac. Aquest treball va més enllà, ja que revela que en aquest escurçament influeix més si el consum s'ha estès al llarg dels anys que la dosi diària de tabac, encara que sigui poca. Fernando Bandrés, investigador de Toxicologia i Legislació Sanitària de la UCM i coautor del treball, ha declarat: "Segons els nostres resultats, sembla que no hi hagi una dosi lliure de dany si l'exposició s'ha prolongat en el temps".

Respiració, fum i escurçament de telòmers

Els compostos químics que conté el fum del tabac (com agents oxidants i radicals lliures), potencien el dany oxidatiu en les cèl·lules. L'escurçament dels telòmers es considera un balanç entre l'exposició a aquests agents i la capacitat antioxidant de l'organisme. La longitud telomèrica és, per tant, un indicador de l'edat biològica d'un individu. Zoraida Verde, investigadora de la Universitat Europea de Madrid i autora principal del treball, ha declarat: "Telòmers més curts s'associen amb un envelliment més gran, amb tot el que això comporta, com EPOC, malalties cardiovasculars i un deteriorament general accelerat".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin