Inicia
SegurCaixa Adelas

Genètica i gravetat de la COVID-19

 

Un estudi recent revela que la vulnerabilitat d'algunes persones davant del virus SARS-CoV-2 pot estar influenciada per les seves característiques genètiques.

Recerques sobre el coronavirus han determinat que factors com l'edat i malalties cròniques com la diabetis i la hipertensió, com també l'obesitat, augmenten el risc de desenvolupar casos greus de COVID-19. Un estudi de col·laboració internacional, en què han participat científics del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER), ha intentat respondre a la pregunta de per què algunes persones són asimptomàtiques o presenten quadres lleus mentre altres desenvolupen quadres de gravetat amb insuficiència pulmonar en ser infectades pel virus SARS-CoV-2, basant-se en dades genètiques.


La clau la podríem trobar en dos cromosomes

El treball revela que les variants de dues regions del genoma humà estan associades amb un major risc de desenvolupar fallada respiratòria en pacients amb infecció per SARS-CoV-2. Sembla que una d'aquestes variants es localitza en el cromosoma 3 i pot afectar l'expressió de gens que afavoririen l'entrada de virus, com també la generació de la tan esmentada "tempesta de citoquines" (una reacció immunitària defensiva potencialment mortal). La segona regió es localitza en el cromosoma 9, en concret en el gen que determina el grup sanguini del sistema ABO.


Una explicació de la gravetat de la COVID-19 en grups sense risc aparent

Segons afirmen els autors de la feina, la variant genètica identificar en el cromosoma 3 era més freqüent en persones més joves (mitjana de 59 anys). Aquest fet podria explicar, almenys en part, la gravetat de certs casos en aquest grup d'edat. D'altra banda, la variant genètica identificada al cromosoma 9 va revelar que el grup sanguini A estava associat a un 50 % més de risc de necessitar suport ventilatori en cas d'infecció pel coronavirus, mentre que el grup O conferia un efecte protector davant la COVID-19, i els qui el tenien presentaven un 35 % menys de risc d'insuficiència respiratòria.


Més risc d'haver d'utilitzar ventilació mecànica en cas de contagi

Els resultats van revelar també que la freqüència de les dues variants genètiques en els cromosomes 3 i 9 era significativament més gran en els pacients que van necessitar ventilació mecànica davant d'aquells en els quals únicament es va administrar oxigen, associació que va ser independent de l'edat i el sexe dels pacients. Per tant, la presència d'aquestes variants genètiques predisposa al desenvolupament de formes greus d'insuficiència respiratòria durant la infecció per SARS-CoV-2.

 

Font

CIBER


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin