Inicia
SegurCaixa Adelas

Fer exercici també és bo per als fumadors

 

Practicar exercici habitualment té beneficis per a la salut de tots, incloent-hi la dels fumadors. Un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària "la Caixa", dut a terme dins del projecte 'Ageing Lungs in European Cohorts' (ALEC),* i coordinat per l'Imperial College London, revela que l'activitat física regular s'associa amb una millora de la funció pulmonar en les persones fumadores en ciutats europees, independentment dels nivells de contaminació de l'aire.

Com s'ha fet la recerca?

El treball ha analitzat les dades de més de 4.520 persones d'entre 27 i 57 anys (totes participants de l'Enquesta de Salut Respiratòria de la Comunitat Europea-ECRHS), provinents de nou països europeus: Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Noruega , Espanya, Suècia, Suïssa i el Regne Unit. 1.719 dels integrants de l'estudi eren fumadors i 2.801 mai no havien fumat. Els investigadors van classificar com a "actius" els participants que duien a terme activitat física amb una freqüència de dues o més vegades a la setmana, amb una durada d'una hora a la setmana o més. La funció pulmonar dels individus estudiats es va avaluar mitjançant la prova de l'espirometria.

La contaminació entra en l'equació

Un estudi previ que pertany al mateix projecte va concloure que l'activitat física regular s'associava amb una millor funció pulmonar entre les persones fumadores, però aquest treball no tenia en compte l'exposició a la contaminació de l'aire. La nova recerca es va plantejar com a objectiu avaluar si l'exposició residencial a la contaminació de l'aire –l'estimació anual de diòxid de nitrogen (NO2) i de partícules en suspensió PM2,5 i PM10– modificava l'efecte de l'activitat física en la funció pulmonar, tant de les persones fumadores com de les que mai no havien fumat.

Beneficis de l'exercici en fumadors i no fumadors

Les conclusions d'aquest treball van indicar que l'activitat física regular estava associada amb una millor funció pulmonar entre les persones fumadores, independentment dels nivells de contaminació de l'aire. Pel que fa a les persones no fumadores, l'activitat física va emblar tenir beneficis per a la funció pulmonar en zones amb nivells de contaminació de l'aire baixos o mitjans; tot i que cal ressenyar que aquests resultats van ser menys clars en zones urbanes més contaminades. D'acord amb Elaine Fuertes, primera autora de la publicació, "els resultats reforcen el missatge que l'activitat física és beneficiosa per a la salut, incloent-hi la salut respiratòria".

Contaminació de l'aire, activitat física i funció pulmonar

Tal com valora Judith Garcia-Aymerich, coordinadora del treball i del programa de recerca de Malalties no transmissibles i medi ambient d'ISGlobal: "Moltes formes d'activitat física tenen lloc a l'aire lliure, com anar en bicicleta, caminar o córrer. El transport actiu es promou com un mètode per reduir tant els nivells de contaminació de l'aire com el sedentarisme. Així, entendre la relació entre contaminació de l'aire, activitat física i funció pulmonar, és imprescindible per a la presa de decisions en els àmbits de la salut pública i la planificació urbana".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin