Inicia
SegurCaixa Adelas

Interrompre el REM afecta la memòria

 

La feina, que duu a terme un equip de científics de la Universitat de Pittsburg i s'adreça a Richard Boyce, proporciona l'evidència causal directa que durant la fase de son REM (Rapid Eye Movement) la memòria es consolida al cervell. Estudis previs demostraven la relació entre el son REM i la memòria. No obstant això, la naturalesa transitòria d'aquesta fase del son i els problemes ètics que suposa privar els éssers humans del son REM de manera experimental, fa que aquest tema sigui difícil d'estudiar.

Com s'ha fet l'estudi?

Amb la finalitat de conèixer millor què és el que passa al cervell durant el son REM, els científics van fer servir una tècnica optogenètica. Aquesta tècnica permetia fer servir la llum amb la finalitat de silenciar selectivament les neurones a l'hipocamp del ratolí durant el son REM. D'aquesta manera, aconseguien eliminar les ones theta, patrons de senyalització que participen en l'aprenentatge i la memòria, sense pertorbar el son dels ratolins.

Influència en la memòria contextual i emocional

L'equip de Boyce va demostrar que inhibir les oscil·lacions theta durant el son REM afectava la formació de les dues memòries contextuals, les que permeten ubicar un objecte nou i interessant, i les memòries emocionals, les que permeten associar por a sentir una petita descàrrega. D'altra banda, els científics van constatar que interrompre les ones theta fora de son REM no afectava aquestes memòries.

Sobre el son REM

Els anys 50, els investigadors Aserinsky i Kleitman van descobrir que, durant el son, els ulls experimentaven períodes de quietud moviment. Van dividir així el son en dues parts: REM (Rapid eye movement) i NREM (No Rapid Eye Movement). Aquests períodes es van alternant diverses vegades (4 o 5) al llarg de la nit i formen cicles d'una durada aproximada d'entre 90 i 120 minuts. Durant la fase REM, l'activitat electroencefalogràfica és més ràpida, es produeixen variacions en la respiració i el ritme cardíac i la musculatura es relaxa completament, perd tot el to i deixa el cos immòbil.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Science​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin

 ​