Inicia
SegurCaixa Adelas

Junts contra el tabac

 

El 31 de maig, Dia Mundial sense Tabac, l'OMS ha insistit en l'amenaça que representa aquest producte per al desenvolupament dels països i ha fet una crida als governs perquè apliquin mesures de control estrictes del tabac, com ara prohibir-ne la comercialització i la publicitat, promocionar l'empaquetatge neutre, apujar els impostos especials i prohibir fumar en espais públics tancats i a la feina.

 

El tabac, una amenaça per al desenvolupament

Aproximadament el 80 % dels més de mil milions de fumadors que hi ha al món viuen en països d'ingressos baixos o mitjans, en els quals la càrrega de morbiditat i mortalitat associada al tabac és més elevada. És per aquest motiu que el lema del Dia Mundial sense Tabac 2017 ha estat "El tabac, una amenaça per al desenvolupament". Els experts de la SEPAR (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica) adverteixen, a més, que el tabac és una de les amenaces més grans per a la salut pública que afronta el món. Segons aquestes dades, és el responsable de gairebé 6 milions de defuncions a l'any, 60.000 de les quals tenen lloc a Espanya, fet que el converteix en la primera causa de mort evitable al nostre país.

 

Acabar amb el tabac per reduir la mortalitat mundial

Els Programes de Control del Tabaquisme, que estan inclosos a l'Agenda per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, són una de les eines més eficients per aconseguir que l'any 2030 s'hagi reduït un terç la mortalitat prematura causada per malalties no transmissibles arreu del món, incloses les malalties cardiovasculars, el càncer i la MPOC (la malaltia pulmonar obstructiva crònica). Segons Carlos Jiménez, director del Programa de Recerca del Tabaquisme de la SEPAR, "la clau per acabar amb l'epidèmia del tabac és combinar l'ajut mèdic als fumadors perquè deixin de ser-ho amb polítiques públiques més estrictes". L'expert recorda, a més, que si els fumadors deixen de fumar "no tan sols millora la seva salut, sinó que també ho fa la de les persones no fumadores exposades a l'aire ambiental contaminat pel fum del tabac".

 

LA MPOC, una malaltia lligada al tabac

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), que afecta el 9 % de la població de més de 40 anys a Espanya, podria ser una patologia "raríssima" si no hi hagués tabaquisme, ja que és responsable de fins al 90 % d'aquests casos, segons alerten des de la SEPAR.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Organització Mundial de la Salut (OMS)


SEPAR

 

Jano

Millora en salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin.