Inicia
SegurCaixa Adelas

L’adhesió al tractament, clau per combatre l’osteoporosi

 

Segons la Societat Espanyola de Reumatologia, al nostre país pateixen osteoporosi uns dos milions de dones (amb una prevalença entre la població postmenopàusica d'un 25 %) i al voltant d'uns 800.000 varons. Tal com sosté José Luis Pérez Castrillón, coordinador del Grup d'Osteoporosi de la SEMI, "l'osteoporosi és una malaltia crònica, potencialment greu –responsable d'un nombre d'hospitalitzacions per complicacions notable–, de prevalença elevada, d'alt cost econòmic i social, i asimptomàtica des d'un punt de vista clínic fins que no apareixen fractures. Per tant, és important que durant la fase inicial s'identifiquin factors de risc que aconsellin sotmetre's a una densitometria per tenir un diagnòstic i dur a terme un tractament".

 

Més informació per a més adhesió

Segons les conclusions obtingudes a la XIII Reunió d'Osteoporosi de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI), els pacients d'osteoporosi mostren una adhesió insuficient al tractament: "Gairebé un 50 % dels pacients abandonen el tractament abans que s'acabi el primer any, fet determinat per l'absència d'un procediment d'ús amb el qual se'n pugui valorar l'efecte fàcilment, tal com passa amb el descens de la tensió arterial entre els pacients hipertensos sotmesos a tractament", sosté Castrillón.

 

Fractura de maluc: la més greu

La incidència de la fractura de maluc a Espanya se situa en uns set casos per cada mil habitants més grans de 65 anys, dada que es tradueix en unes 45.000 fractures l'any. La població afectada és d'edat avançada –més gran dels 80 anys– amb una comorbiditat important, fet que determina una mortalitat del 30 % el primer any. Dels pacients que no es moren, només un 20 % tornen a la situació prèvia a la fractura i un percentatge important han de ser hospitalitzats perquè necessiten ser cuidats.

 

Suspens en vitamina D

Els nivells baixos de vitamina D augmenten el risc de patir aquesta patologia. D'acord amb les dades recollides amb el registre OSTEOMED, que reuneix informació clínica de 2.000 pacients amb osteoporosi, encara que Espanya sigui un país molt assolellat, la prevalença d'hipovitaminosi D entre la població és molt elevada. Tot i que alguns estudis analitzen la relació entre el dèficit d'aquesta vitamina i diverses patologies com ara la diabetis, la hipertensió arterial, la insuficiència cardíaca, els tumors o les malalties neurològiques com ara l'esclerosi múltiple (EM), els experts de la SEMI asseguren que la casualitat d'aquesta associació no és prou consistent.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

Berbés Asociados​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin