Inicia
SegurCaixa Adelas

L’anèmia a l’embaràs posa la mare en perill greu

 

L'anèmia o quantitat insuficient de glòbuls vermells en sang afecta 32 milions de dones embarassades d'arreu del món. Aquesta condició és habitual sobretot en països de rendes mitjanes o baixes, on aquesta deficiència arriba a afectar la meitat de les gestants. Els investigadors Javier Zamora i Borja Manuel Fernández, de la Unitat de Bioestadística Clínica de l'Hospital Ramón y Cajal (IRYCIS) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), han participat en un estudi internacional dirigit per la Universitat Queen Mary de Londres que analitza el risc de mortalitat materna entre les gestants associat a l'anèmia greu. Segons els resultats obtinguts, les dones embarassades amb anèmia tenen el doble de risc de morir durant l'embaràs o a la setmana posterior al part respecte de les dones no anèmiques.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Estudis previs havien suggerit que l'anèmia estava fortament associada a la mortalitat, però aquest fet es podria deure a altres raons clíniques, no directament per l'anèmia. Aquesta última recerca, la més gran d'aquest tipus, també és la primera que té en compte els factors que influeixen en el desenvolupament d'anèmia durant l'embaràs, com ara la pèrdua de sang o la infecció per malària; condicions que podrien haver esbiaixat els resultats de treballs anteriors. En la recerca recent, en què han participat IRYCIS i CIBERESP, es van recollir dades de 312.281 dones embarassades de 29 països de l'Amèrica Llatina, l'Àfrica, el Pacífic occidental, el Mediterrani oriental i el sud-est asiàtic. A la mostra s'hi van detectar 4.189 dones amb anèmia greu (hemoglobina menor de 7 g/dl) i 8.218 dones amb una anèmia no greu. Segons els resultats, el risc de mortalitat materna és doble entre les mares amb anèmia greu. La relació es va observar en diverses àrees geogràfiques i fent servir mètodes estadístics diferents, fet que suggereix que hi ha una relació independent entre l'anèmia greu i la mortalitat materna. "L'anèmia a l'embaràs és un dels problemes mèdics més comuns entre les dones, independentment del nivell de renda dels països. Hem pogut demostrar que una dona amb anèmia en algun moment de l'embaràs o al llarg dels 7 dies posteriors al part té més risc de morir, la qual cosa suggereix com n'és, d'important, el tractament urgent", afirmen els científics.

 

Apostar per una estratègia de prevenció més global

Encara que l'anèmia és una condició que es pot tractar fàcilment, els mètodes que hi ha avui dia no han estat capaços d'afrontar la qüestió. Segons els experts, cal abordar el problema de manera multidisciplinària i involucrar-hi tant els professionals de la salut com els agents decisors, i centrar-se en la prevenció de l'anèmia i no en el tractament exclusiu amb suplements de ferro. Les estratègies per prevenir i tractar l'anèmia materna preveuen proporcionar suplements orals de ferro per a les dones embarassades, aliments amb alt contingut en ferro, millores en l'accés a cures prenatals en àrees remotes i accés a serveis de transfusió.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin