Inicia
SegurCaixa Adelas

La bicicleta: una aliada contra l’estrès

 

Una nova recerca d'ISGlobal de Barcelona afirma que els que fan servir la bicicleta com a mitjà de transport per anar a treballar o estudiar tenen menys probabilitats de patir estrès que els que es mouen amb un altre mitjà de transport. D'acord amb les dades, les persones que van en bicicleta quatre dies a la setmana redueixen el risc d'estrès fins al 52 %, en comparació amb les que no pedalegen mai.


La importància de l'entorn

Els resultats de la recerca també mostren que el risc de patir estrès és menor quan l'entorn urbà és més amigable per anar amb bicicleta, quan hi ha estacions públiques properes i carrils bici, per exemple. Els investigadors d'aquest treball afirmen que un disseny de l'entorn urbà que tingui en compte la bicicleta pot potenciar l'ús d'aquest mitjà de transport i reduir el risc d'estrès. Segons aquesta recerca, les persones fan servir més la bicicleta quan els desplaçaments són més curts, i quan tenen estacions de bicicletes públiques a prop dels seus domicilis i centres de feina o estudi.


Com s'ha fet l'estudi?

La recerca, que s'emmarca en el projecte TAPAS, es va fer a partir de qüestionaris telefònics a unes 800 persones adultes i sanes de la ciutat de Barcelona, d'entre 18 i 69 anys, que estudien o treballen. "Es tracta del primer estudi que se centra en la relació entre els desplaçaments amb bicicleta i l'estrès autopercebut", explica Ione Avila-Palencia, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi. "Tenim una societat bastant estressada i les conclusions d'aquesta publicació assenyalen que la bicicleta pot ajudar a reduir els nivells d'estrès en la població", afegeix.


Pensar les ciutats per reduir l'estrès

Mark J. Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, destaca que "Aquests resultats suggereixen que els responsables polítics han de promoure l'ús de la bicicleta i prioritzar-lo en la planificació urbana i de transports per reduir els nivells d'estrès i millorar la salut pública i el benestar"

 

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència de notícies SINC​

Projecte TAPAS​