Inicia
SegurCaixa Adelas

La cistitis augmenta a l’estiu

 

Les dades les ha obtingut una enquesta feta pel Centre d'Informació de la Cistitis a 2.400 persones. L'arribada de l'estiu augmenta el risc de contreure aquesta afecció urinària a causa de la major freqüència dels banys en llocs públics i al contacte amb peces de vestir humides.

Una infecció més freqüent en dones

La cistitis la causen bacteris que penetren a la bufeta i s'adhereixen a les parets del tracte urinari. El bacteri Escherichia coli (E. coli) sol provocar la majoria d'aquestes infeccions. Segons les dades, les dones són les més afectades: un 29% de les enquestades han patit aquesta mena d'infecció, davant del 12% d'homes. "A causa de les característiques anatòmiques, la cistitis és més habitual en dones, ja que la uretra femenina és més curta, només mesura dos o tres centímetres, i la bufeta es troba massa a prop de la zona vaginal, que sol estar contaminada. Així, les dones tenen més risc d'infeccions urinàries", explica el doctor Manuel Fernández Arjona, uròleg de l'Institut de Medicina Sexual (IMS) i cap de secció del Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari de l'Henares.

La importància de la higiene

Segons explica el doctor José Luis Neyro, ginecòleg de l'Hospital Universitari de Cruces (Barakaldo, Bizkaia), "la majoria de les infeccions urinàries, com la cistitis, es produeixen per contaminació fecal". Fer una higiene íntima completa i adequada és un dels aspectes més importants de cara a prevenir l'aparició d'episodis recurrents de cistitis. En opinió de Neyro, com passa amb l'eliminació de l'orina a través de la uretra femenina, "la defecació ha de ser completa, és a dir, propiciant el buidatge complet del recte". Posteriorment, la neteja s'ha de fer "d'endavant cap endarrere" per evitar, d'aquesta manera, que els gèrmens del recte i de l'anus es traslladin cap als aparells reproductor i urinari de la dona. Si es vol incidir en una neteja més exhaustiva de la zona per tractar, el més indicat és fer servir un sabó àcid" que ajudarà a mantenir el pH vaginal i dificultarà l'aparició de nous episodis d'infecció urinària o cistitis", afegeix.

Nabiu vermell americà

Els experts del Centre d'Informació de la Cistitis subratllen que aquest fruit ha demostrat que és eficaç contra les infeccions urinàries, si bé recomanen que es consumeixi en forma de preparats farmacèutics com càpsules o comprimits adquirits a farmàcies, amb un registre sanitari.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Centre d'Informació de la Cistitis​