Inicia
SegurCaixa Adelas

La civilització afecta la salut dental

 

La sessió científica "Viaje al Origen de la Salud Dental" que ha congregat el mes de juny més d'un centenar d'odontòlegs al Museu de l'Evolució de Burgos, ha dut a terme una retrospectiva antropològica sobre l'evolució de la salut bucodental, des de la prehistòria fins avui. Segons els experts, més del 99 % de la població actual té o tindrà algun tipus de malaltia oral, principalment càries, problemes de genives i maloclusió. Paradoxalment, els primers Homo sapiens sapiens, amb uns gens gairebé idèntics, no tenien problemes dentals. La trobada, organitzada per GSK Consumer Healthcare, tenia l'aval científic de la Societat Espanyola d'Odontologia Preventiva (SESPO).


Problemes de mandíbula

Segons els experts, les anomenades "malalties de la civilització" causen noves patologies traumàtiques mecàniques: compromís articular temporomandibular (CAT) i la síndrome del múscul temporal (SMT), d'alta incidència en la població. Ambdós trastorns apareixen quan la manca de desenvolupament dels maxil·lars provoca una manca d'espai perquè la mandíbula i la seva musculatura es moguin lliurement a l'hora de mastegar, parlar, etc., sense atrapar-se, colpejar-se o limitar-se.


A la prehistòria no hi havia càries

Els experts sostenen que, tot i la manca d'higiene bucodental, les càries no eren un problema a la prehistòria. Tal com va explicar José Ignacio Zalba, director de la clínica dental Centre Avançat de Prevenció de Pamplona, "Al paleolític, la vida era brutal i curta, i perdre massa dents reduïa les possibilitats de sobreviure. Hi havia poca malaltia dental i gairebé no hi havia càries. El neolític és el naixement de la civilització, i el desenvolupament de la cultura ens ha permès superar moltes de les limitacions que trobàvem a l'entorn natural, però també és la porta d'entrada de les anomenades malalties de la civilització, entre les quals hi ha les malalties orals".


La cocció, els sucres i els coberts alteren la salut de les dents

Els canvis de l'alimentació han condicionat la salut bucodental humana. Durant les jornades, Zalba va explicar que, amb la cocció dels aliments desapareix la pressió selectiva sobre l'eficàcia mastegadora, i comença la degeneració genètica i funcional de la nostra dentició. El fet que la ingesta de sucres (refinats en moltes ocasions) i greixos sigui molt més fàcil i freqüent actualment, també afecta la salut bucodental. El nostre cos està dissenyat per ingerir greixos i sucres en petites quantitats. En el passat, la ingesta d'aquests aliments suposava una recàrrega energètica puntual que, en moltes ocasions, era sinònim de supervivència. A més, la dieta civilitzada tova, no abrasiva i molt nutritiva, sumada a altres factors, com ara la disminució de la lactància materna o l'ús de coberts per menjar, afavoreix una manca de desenvolupament ossi i muscular que es caracteritza per una disminució del volum dels maxil·lars i provoca altres problemes, com la retenció dels queixals del seny.


Noves formes de prevenció i tractament

Tal com va assenyalar Zalba: "Mentre que l'odontologia clínica té un enfocament restauratiu, l'antropologia dental té una comprensió més biològica. És imprescindible combinar ambdues ciències per tenir un marc de més entesa de la malaltia oral". L'expert precisa, a més, que tot i que l'evolució i l'estil de vida actual han influït de manera decisiva en la salut dental, no estem condemnats a tenir malalties de la boca i evitar-les passa per la prevenció. "Per tenir la boca sana s'ha de treballar la salut, i no només arreglar-la quan fa mal. Els nous enfocaments de l'odontologia s'adrecen a models de mínima intervenció i treball de la salut".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​